Newsflash
Internaționale

Recomandări noi pentru izolarea adulţilor cu COVID-19

de Dr. Alina SIMACHE - iul. 31 2020
Recomandări noi pentru izolarea adulţilor cu COVID-19

CDC a propus o „strategie bazată pe simptome” pentru gestionarea eficientă a pacienţilor cu afecţiunea COVID-19.

Date recente, prezentate de CDC (Centers for Disease Control and Prevention), sugerează că persoanele cu forme ușoare sau moderate de COVID-19 sunt contagioase până la 10 zile de la debutul simptomelor, iar persoanele cu forme severe sau cele imunocompromise pot fi contagioase până la 20 de zile de la debutul simptomelor. La persoanele aflate în convalescenţă după COVID-19 poate fi detectat ARN SARS-CoV-2 la nivelul tractului respirator superior până la 3 luni de la debutul bolii, în concentraţii mult mai scăzute decât cele identificate pe parcursul bolii. Totuși, capacitatea de replicare a virusului nu a fost depistată, contagiozitatea fiind puţin probabilă în aceste situaţii.

        Studiile actuale nu au putut demonstra transmiterea SARS-CoV-2 de la persoanele recuperate din punct de vedere clinic, cu persistenţa ARN-ului viral. Prin urmare, potrivit CDC, luând în considerare descoperirile recente, o strategie bazată pe simptomatologie ar putea fi mult mai adecvată pentru luarea deciziei de sistare a izolării pacienţilor, în comparaţie cu cea iniţială, bazată pe testarea RT-PCR. Astfel, pacienţii care nu mai sunt contagioși și-ar putea relua activităţile curente în condiţii de siguranţă.

Reinfectarea, fezabilă?

        Până în prezent, de la emergenţa SARS-CoV-2, nu a fost confirmat niciun caz de reinfectare, conform CDC. Este necesară efectuarea unor investigaţii suplimentare pentru a evalua corect această posibilitate. La persoanele infectate cu un alt betacoronavirus, înrudit cu SARS-CoV-2 (HCoV-OC43), s-a constatat că acestea pot deveni din nou susceptibile la aproximativ 90 de zile de la debutul infecţiei iniţiale. De aceea, la persoanele aflate în convalescenţă după infecţia cu SARS-CoV-2, un test RT-PCR pozitiv depistat în intervalul de 90 de zile de la debutul bolii reprezintă, cel mai probabil, persistenţa ARN-ului viral și nu o reinfectare.

Dacă aceste persoane sunt asimptomatice în perioada de 90 de zile, retestarea nu va furniza informaţii utile, chiar dacă acestea au avut contact strâns cu o altă persoană infectată. Însă, dacă aceste persoane devin simptomatice pe parcursul celor 90 de zile de la debutul infecţiei iniţiale și nu poate fi stabilit un alt diagnostic în afara COVID-19, atunci se poate lua în considerare o posibilă reinfectare. Izolarea este recomandată pe parcursul evaluării, în special dacă simptomele au apărut după un contact strâns cu o persoană infectată.

Scheme strategice

        Izolarea și măsurile de precauţie pot fi întrerupte la 10 zile de la debutul simptomelor la majoritatea pacienţilor cu COVID-19, care prezintă rezoluţia febrei pentru cel puţin 24 de ore fără administrarea medicamentelor antipiretice și ameliorarea simptomatologiei. Având în vedere faptul că la unele persoane cu forme severe de infecţie, capacitatea de replicare a virusului se menţine mai mult de 10 zile, în aceste cazuri, durata izolării și precauţiile ar putea fi extinse până la 20 de zile de la debutul simptomelor, fiind necesară consultarea unui infecţionist.

        În cazul persoanelor asimptomatice, izolarea și alte măsuri de precauţie pot fi întrerupte la 10 zile de la data primului test RT-PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2. Pentru persoanele imunocompromise, CDC sugerează utilizarea unei strategii bazate pe testare în cazul întreruperii izolării sau a precauţiilor. În cazul persoanelor diagnosticate anterior cu COVID-19 care rămân asimptomatice în perioada de convalescenţă, retestarea nu este recomandată timp de 3 luni de la debutul simptomelor infecţiei iniţiale. În plus, potrivit CDC, carantina nu este recomandată la aceste persoane în cazul unui contact strâns cu o altă persoană infectată.

Pentru persoanele care prezintă simptome sugestive pentru COVID-19 în perioada de convalescenţă, dacă nu poate fi identificată o altă etiologie, retestarea este recomandată, alături de consultarea unui infecţionist. Izolarea poate fi luată în considerare în aceste situaţii, în special dacă simptomele apar în decurs de 14 zile de la contactul strâns cu o persoană infectată. În cazul persoanelor asimptomatice, data primului test RT-PCT pozitiv pentru ARN SARS-CoV-2 ar trebui să fie luată în considerare în locul datei debutului simptomelor.

Noutăţi cu privire la transmiterea SARS-CoV-2

  1. Concentraţiile de ARN SARS-CoV-2 măsurate la nivelul tractului respirator superior scad după debutul simptomelor1.
  2. Capacitatea de replicare a virusului scade, de asemenea,după debutul simptomelor. Pentru pacienţii cu forme ușoare sau moderate ale COVID-19, capacitatea de replicare a virusului nu a fost depistată la 10 zile de la debutul simptomelor2. Totuși, capacitatea de replicare a virusului a fost remarcată între 10 și 20 de zile de la debutul simptomelor în formele severe de COVID-19 sau în cazul imunodepresiei3. La acești pacienţi, se estimează pierderea capacităţii de replicare a virusului în 88-95% din cazuri, la 10-15 zile de la debutul simptomelor.
  3. Contactele cu risc crescut (cu expunere la domiciliu sau în spital) nu au dezvoltat infecţia dacă expunerea la un caz pozitiv a fost realizată la mai mult de 6 zile de la debutul bolii4.
  4. Deși capacitatea de replicare a virusului nu a fost depistată la 3 săptămâni de la debutul simptomelor, ARN-ul SARS-CoV-2 poate fi identificat la nivelul tractului respirator superior până la 12 săptămâni5.
  5. În cadrul probelor recoltate de la pacienţii aflaţi în convalescenţă după COVID-19 care au dezvoltat noi simptome și au fost, din nou, pozitivi la testul RT-PCR, capacitatea de replicare a virusului nu a fost detectată6. Pe baza datelor limitate observate în cazul unui alt betacoronavirus (HCoV-OC43), s-a remarcat că riscul de reinfectare ar putea fi mai scăzut în primele 3 luni de la infecţia iniţială7.
  6. Până în prezent, nu a fost confirmat niciun caz de reinfectare cu SARS-CoV-2.
  7. Utilitatea testării serologice în identificarea prezenţei sau absenţei infecţiei sau a reinfectării rămâne nedefinită, corelarea imunităţii cu infecţia SARS-CoV-2 nefiind, încă, stabilită.

Notă autor:

Bibliografie
1. CDC, unpublished data, 2020; Midgley et al., 2020; Young et al., 2020; Zou et al., 2020; Wölfel et al., 2020; van Kampen et al., 2020
2. CDC, unpublished data, 2020; Wölfel et al., 2020; Arons et al., 2020; Bullard et al., 2020; Lu et al., 2020; personal communication with Young et al., 2020; Korea CDC, 2020
3. van Kampen et al., 2020
4. Cheng et al., 2020
5. Korea CDC, 2020; Li et al., 2020; Xiao et al, 2020
6. Korea CDC, 2020; Lu et al., 2020
7. Kiyuka et al, 2018
8. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019ncov/hcp/durationisolation.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe