Newsflash
Internaționale

Recomandarea EMA privind administrarea dozei booster de la Moderna

de Dorina Novac - oct. 28 2021
Recomandarea EMA privind administrarea dozei booster de la Moderna

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman a concluzionat că doza booster a vaccinului anti-COVID de la Moderna poate fi administrată persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste.

Această recomandare a fost emisă în urma datelor care arată că o a treia doză de vaccin Moderna, administrată la 6 până la 8 luni după a doua doză, a dus la creșterea titrurilor de anticorpi la adulții ale căror titruri de anticorpi erau în scădere.

booster Moderna

Doza de rapel constă în jumătate din doza utilizată pentru schema de vaccinare primară.

„Datele actuale indică faptul că tipul reacțiilor adverse după rapel este similar cu tipul celor apărute după administrarea celei de a doua doze. Riscul de apariție a afecțiunilor cardiace inflamatorii sau al altor reacții adverse foarte rare ca urmare a administrării rapelului este monitorizat cu atenție. Similar tuturor medicamentelor, EMA va continua să analizeze toate datele referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinului Spikevax”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Potrivit sursei citate, la nivel național, organismele de sănătate publică pot emite recomandări oficiale privind utilizarea dozelor de rapel, luând în considerare situația epidemiologică locală, precum și datele de eficacitate în curs de evaluare și datele limitate de siguranță după administrarea dozei de rapel.

La începutul acestei luni, CHMP a concluzionat că o doză de rapel de vaccin Comirnaty (de la BioNTech-Pfizer) poate fi luată în considerare la interval de cel puțin 6 luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

În plus, a recomandat ca o doză suplimentară de vaccin Comirnaty și Spikevax să fie administrată persoanelor cu sistem imunitar compromis sever, la interval de cel puțin 28 de zile după a doua doză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe