Newsflash
Internaționale

Reacțiile alergice la vaccinul anti-COVID nu sunt motive de îngrijorare

de Florentina Ionescu - ian. 7 2021
Reacțiile alergice la vaccinul anti-COVID nu sunt motive de îngrijorare

Experții de peste Ocean ne liniștesc în privința reacțiilor alergice care pot să apară la unele persoane după vaccinarea împotriva COVID-19.

În cadrul unei treceri în revistă desfășurate recent, o echipă de medici alergologi prezintă motive menite să ne liniștească și recomandări în ceea ce privește reacțiile alergice la vaccinurile împotriva COVID-19.

vaccin covid-19 reactii alergice

Autorii principali au condus o analiză amănunțită a problemelor asociate cu reacțiile alergice apărute la vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech, scrie www.medicalnewstoday.com.

Ei au concluzionat că reacțiile la vaccinuri sunt rare și că chiar și acele persoane cu alergii cunoscute la anumite alimente și la medicamente sunt în siguranță, deci pot primi vaccinul în anumite circumstanțe.

Medicii alergologi subliniază că, în general, vaccinurile sunt incredibil de sigure, cu doar aproximativ 1,3 reacții anafilactice la 1 milion de doze de vaccin administrate, potrivit sursei citate. Când apar reacțiile alergice, de regulă acestea apar ca răspuns la ingredientele inactive care acompaniază ingredientele active din respectivul vaccin.

Aceste ingrediente inactive îndeplinesc o paletă largă de funcții, inclusiv faptul că previn contaminarea cu bacterii, stabilizează vaccinul în timpul transportului și depozitării și faptul că asigură un răspuns imun mai puternic.

Sursa citată amintește că vaccinurile celor de la Pfizer-BioNTech și celor de la Moderna folosesc un ingredient inactiv numit polietilenglicol (abreviat PEG), pentru a stabiliza componentele active. Producătorii de medicamente folosesc PEG în multe produse farmaceutice aprobate și care se eliberează fără prescripție medicală.

Autorii acestui review (publicat ca articol în „Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice”) notează că deși există unele dovezi cum că sistemul imunitar al unei persoane poate reacționa la polietilenglicol, reacțiile anafilactice sunt rare. Chiar și așa, oamenii de știință mai notează că mulți medici alergologi aduc în prim plan ipoteza că o alergie preexistentă la PEG poate fi răspunzătoare pentru numărul mic de cazuri raportate de reacții alergice la vaccinurile împotriva COVID-19.

Potrivit sursei citate, autorii au amintit că din 2 milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech administrate în Statele Unite ale Americii la momentul publicării articolului din medicalnewstoday.com, au existat cel puțin 10 raportări ale unor reacții alergice. Toate acestea au avut loc în timpul perioadei de observație, imediat după ce persoanele au primit vaccinul anti-COVID, dar participanții au primit rapid tratamentul pentru a li se reduce complet simptomele.

Recomandări

Autorii acestui review subliniază câteva aspecte importante. Unul dintre ele se referă la faptul că FDA le recomandă persoanelor cu istoric de reacții alergice severe la orice componentă din vaccinurile Pfizer-BioNTech să nu facă vaccinul. Totodată, ei amintesc că CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) recomandă ca personalul medical să monitorizeze persoanele preț de 15 minute după administrarea vaccinului împotriva COVID-19.

Pentru persoanele cu un istoric de reacții alergice la vaccinuri, clinicienii ar trebui să monitorizeze acești oameni pe o perioadă de 30 de minute după vaccinare. CDC recomandă ca personalul medical care administrează vaccinul să fie instruit corespunzător pentru a răspunde în cazuri de anafilaxie.

Experții ne liniștesc

În concluzie, autorii acestei analize spun că mesajul-cheie pe care trebuie să îl reținem este că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt în general foarte sigure și că până și persoanele cu antecedente de reacții alergice pot, în cele mai multe circumstanțe, să primească vaccinul.


Notă autor:

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe