Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Rata de infecție cu SARS-CoV-2, mai mică la cei cu boli reumatismale

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 9 noiembrie 2020, ora 12:13

Un studiu nou arată că incidența infecției cu SARS-CoV-2 a fost scăzută în cazul persoanelor cu boli reumatismale, iar mare parte dintre cei infectați cu coronavirus au avut o formă ușoară de COVID-19.

Potrivit unei cercetări prezentate recent la ACR Convergence, reuniunea anuală a Colegiului American de Reumatologie, rata de fatalitate a fost scăzută în rândul pacienților cu boli reumatismale infectați cu SARS-CoV-2, scrie www.sciencedaily.com.

boli reumatice EULAR recomandari

La debutul pandemiei, încă nu se știa clar cum erau afectați oamenii cu boli reumatismale ori cei care urmau o terapie cu imunosupresoare de infecția cu SARS-CoV-2. Unele studii sugerau chiar că aceste medicamente ar putea avea un efect protector.

„Când a început pandemia, a existat un motiv de îngrijorare cu privire la continuarea sau stoparea imunoterapiilor în rândul pacienților cu boli reumatismale, deoarece aceste persoane au un risc crescut de infecție. Eram interesați să vedem dacă acești pacienți prezintă un risc crescut de COVID-19. Dacă aceste persoane urmau să se infecteze cu coronavirus, voiam să cunoaștem severitatea bolii lor. Acest lucru ne poate ajuta să determinăm dacă este sigur să continuăm sau să punem pe pauză terapiile imune în contextul bolii COVID-19”, a declarat dr. Akhil Sood, coautorul studiului, medic rezident în reumatologie de la Universitatea Texas Medical Branch din Galveston.

Prognosticul pacienților cu boli reumatismale

Cercetătorii au căutat sistematic în PubMed/Medline și în Scopus pentru a identifica studiile relevante din perioada ianuarie-iunie 2020, care au raportat prognosticuri ale bolii COVID-19 în rândul pacienților cu boli reumatismale.

Ei au extras informații demografice și despre tratamentul pacienților cu terapii biologice sau terapii țintite cu inhibitori JAK. Apoi au măsurat următorii parametri legați de COVID-19: spitalizarea, internarea la secția terapie intensivă și decesul.

Pe baza simptomelor clinice ale acestor pacienți, aceștia au fost împărțiți în două grupuri: forme severe (adică aveau risc crescut de insuficiență respiratorie sau de complicații amenințătoare de viață) și forme non-severe.

Analiza finală a inclus 6095 de pacienți cu boli reumatismale, din opt studii observaționale de cohortă, dintre care 28% aveau artrită reumatoidă și 7% aveau artrită psoriazică.

Dintre acești 6095 de pacienți, doar 123 (2%) au fost COVID-19 pozitiv sau cu suspiciune severă de COVID-19. Dintre toate studiile folosite pentru analiză, 68% dintre pacienții cu COVID-19 luau terapii biologice, iar 31% luau medicamente anti-TNF, iar 6% luau inhibitori JAK. Dintre pacienții care au fost infectați cu coronavirus, 91 (73%) nu au fost niciodată spitalizați. 13 pacienți care au fost spitalizați au necesitat internare la secțiile ATI, iar patru pacienți au decesat.

„În analiza noastră a fost un număr mic de pacienți tratați cu terapii biologice și terapii țintite pentru a trage niște concluzii definitive dacă se merita să se continue sau să se stopeze aceste terapii. Așteptăm studii suplimentare cu o extindere mai mare, care să includă mai mulți pacienți cu boli reumatismale care urmează terapii țintite și terapii biologice. O altă zonă de interes pentru noi este examinarea factorilor de risc pentru forma severă de COVID-19 la pacienții cu boli reumatismale”, a declarat dr. Akhil Sood.

Etichete: boli reumatismale boli reumatice infectaţi cu SARS-CoV-2 infectării cu SARS-CoV-2 infectia cu SARS-CoV-2 infecţii cu SARS-CoV-2 covid-19 studiu COVID-19 studiu covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.