Newsflash
Internaționale

Răsturnare de situaţie în cazul hidroxiclorochinei

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 12 2020
Răsturnare de situaţie în cazul hidroxiclorochinei

Deși cercetări recente concluzionaseră că nu este eficientă în tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, asociind reacţii adverse semnificative și mortalitate crescută, rezultatele respective au fost contestate, iar jurnalul a retras în scurt timp informaţiile.

Două lucrări controversate, care atenţionau cu privire la riscurile utilizării hidroxiclorochinei în tratamentul COVID-19, dar și în legătură cu efectul inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei și al sartanilor în tratamentul infecţiei cu noul coronavirus, au fost retrase recent de Lancet și New England Journal of Medicine (NEJM) din cauza limitării accesului la baza de date originară. Cercetările au fost bazate pe datele furnizate de o companie privată, denumită Surgisphere. După apariţia numeroaselor contestaţii, trei dintre cei patru autori ai studiilor s-au retras complet, rămânând numai dr. Sapan Desai, CEO al Surgisphere și coautor al ambelor lucrări, potrivit Medscape Medical News.

        În urma unei investigaţii realizate de jurnaliștii de la The Guardian au fost expuse mai multe neclarităţi cu privire la provenienţa datelor care au reprezentat baza pentru cercetările legate de eficacitatea combinaţiilor terapeutice cu hidroxiclorochină în tratamentul noului coronavirus. În condiţiile în care autorii studiului publicat în Lancet au pretins că au inclus datele provenite de la 96.000 de persoane și 671 de spitale de pe șase continente în cercetările efectuate, numeroase ţări din America Latină au decis să schimbe schemele terapeutice care conţineau hidroxiclorochină.

        În același context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și mai multe institute de cercetare au decis să întrerupă studiile bazate pe utilizarea hidroxiclorochinei în tratamentul COVID-19, în urma avertizărilor recente cu privire la profilul de siguranţă al acesteia. După contestarea publică a rezultatelor studiilor controversate, OMS a anunţat reluarea cercetărilor. „Pe baza datelor disponibile legate de mortalitate, membrii comitetului susţin că nu există motive suficiente pentru modificarea protocolului studiului. (…) Grupul executiv a primit această recomandare și a decis continuarea tuturor braţelor de tratament din studiul Solidarity, inclusiv cel cu hidroxiclorochină”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

 Rezultatele investigaţiilor jurnalistice, îngrijorătoare

        Unul dintre aspectele bizare dezvăluite de jurnaliștii de la The Guardian este legat de angajaţii companiei Surgisphere, o parte dintre aceștia neavând educaţie de bază medicală sau știinţifică. De exemplu, editorul știinţific al companiei este autor de SF, iar directorul de marketing este model și hostess de evenimente. Mai mult, conform paginii de LinkedIn a companiei, Surgisphere avea șase angajaţi. Jurnaliștii The Guardian subliniază că la scurt timp după apariţia contestaţiilor legate de cele două studii, pagina a fost modificată, compania prezentând numai trei angajaţi.

        Deși baza de date aparţinând Surgisphere ar trebui să fie una dintre cele mai mari și mai rapide din lume, prezenţa online a companiei este minimă, iar link-ul de contact de pe pagina oficială de web nu funcţiona la data publicării articolului de către The Guardian, potrivit jurnaliștilor britanici, ceea ce compromite posibilitatea de conectare a spitalelor cu baza de date. În plus, pagina de Wikipedia a CEO-ului Surgisphere, dr. Desai, a fost ștearsă recent, în urma apariţiei contestaţiilor cu privire la cele două studii.

 Erori grave identificate în datele din Australia

        Potrivit cercetătorilor, datele Surgisphere includeau 600 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 și 73 de decese în Australia, până la data de 21 aprilie. Totuși, Johns Hopkins University a înregistrat numai 67 de decese asociate COVID-19 în Australia până la 21 aprilie, două zile mai târziu numărul deceselor ajungând la 73, informează The Guardian Australia. Dr. Desai a declarat că un spital din Asia a fost inclus „accidental” în datele australiene, ceea ce a condus la o supraestimare eronată.

        Continuând ancheta proprie, jurnaliștii de la The Guardian au contactat cinci spitale din Melbourne și două din Sydney, unităţi sanitare esenţiale pentru generarea bazei de date globale a Surgisphere. Toate spitalele contactate au negat implicarea în activitatea companiei doctorului Desai, declarând chiar că „nu au auzit niciodată” de această iniţiativă. Contactat de jurnaliști, dr. Desai nu a dorit să comenteze declaraţiile spitalelor din Australia.

Retragerea celor două studii

După ce trei dintre autorii studiului au lansat o analiză independentă a originii datelor din studiul controversat publicat în Lancet, s-a constatat că Surgisphere nu dorește să ofere acces la întreaga bază de date, compania motivând că ar încălca acordurile contractuale și condiţiile de confidenţialitate. Prin urmare, analiza independentă nu a putut fi efectuată, iar jurnalul a anunţat retragerea articolului. „Astăzi, trei dintre autorii lucrării și-au retras studiul. Nu au putut să finalizeze un audit independent al datelor care să le susţină analiza. Drept urmare, aceștia au concluzionat că «nu pot garanta pentru veridicitatea surselor primare de date». (...) The Lancet tratează extrem de serios problemele legate de integritatea conţinutului știinţific și încă există numeroase întrebări cu privire la Surgisphere”, conform deciziei de retragere a studiului publicat în Lancet.

        Cel de-al doilea studiu controversat, cel publicat în NEJM, a inclus datele pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus colectate de la 169 de spitale din 11 ţări din Asia, Europa și America de Nord. Rezultatele au arătat că nu există un risc crescut asociat utilizării inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei sau sartanilor în tratamentul COVID-19. La scurt timp după retragerea studiului din Lancet, și NEJM a publicat o declaraţie similară: „Deoarece nu toţi autorii studiului au avut acces la datele de bază, iar acestea nu au fost disponibile unui auditor terţ, nu am putut să validăm sursele primare de date care au stat la baza articolului nostru, «Cardiovascular Disease, Drug Therapy, and Mortality in Covid-19». (...) De aceea, solicităm ca articolul să fie retras”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe