Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Raport: pandemia a dezvăluit o lume „inegală, divizată şi iresponsabilă”

Viața Medicală
L. Budin marţi, 26 octombrie 2021, ora 15:47

La un an şi jumătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea a făcut încă mult prea puţin şi nu a reuşit să înveţe din greşelile sale, a avertizat un organism internaţional de supraveghere.

Dacă primul an al pandemiei a fost definit de un eşec colectiv în a acţiona rapid, pe baza științei, al doilea an a fost marcat de inegalităţi profunde şi de eşecul liderilor în a înţelege interdependenţa tuturor - şi de a acţiona în consecinţă, a indicat, într-un raport, Global Preparedness Monitoring Board (GPMB), un organism independent creat de Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială.

pandemie-covid

Concluzia GPMB este aceea că pandemia a scos în evidenţă o lume „inegală, divizată şi iresponsabilă”, relatează agenția AFP, preluată de Agerpres.

Publicat în timpul Summitul Mondial asupra Sănătăţii de la Berlin, raportul vine în contextul în care numărul deceselor cauzate de COVID-19, în întreaga lume, se apropie de cinci milioane.

Din peste şase miliarde de doze de vaccin administrate în lume, doar 1,4% din locuitorii din ţările sărace au fost vaccinaţi cu schema completă, a arătat, la începutul acestei luni, şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

Progresele ştiinţifice din timpul COVID-19, în special viteza de dezvoltare a vaccinurilor, ne oferă un motiv de mândrie. (...) Cu toate acestea, ar trebui să simţim o ruşine profundă în faţa multiplelor tragedii - tezaurizarea vaccinurilor, penuria devastatoare de oxigen în ţările cu venituri reduse, generaţia de copii privaţi de educaţie, zdruncinarea economiilor şi sistemele sanitare”, a arătat co-preşedintele GPMB, Elhadj As Sy, în prefaţa raportului.

Milioanele de decese nu sunt „nici normale, nici acceptabile”, dar „din păcate, există puţine dovezi că tragem învăţămintele potrivite din această pandemie”, a adăugat Elhadj As Sy.

Într-un raport din 2020 al GPMB se subliniază faptul că pandemia a arătat cât de puţin este pregătită lumea pentru astfel de dezastre. 

Etichete: raport gpmb organism oms si banca mondiala declaratii pandemie covid o lume iresponsabila

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.