Newsflash
Internaționale

Raport al oamenilor de știință: lumea nu-i suficient de pregătită pentru dezastre

de L. Budin - mar. 1 2023
Raport al oamenilor de știință: lumea nu-i suficient de pregătită pentru dezastre

Lumea nu e suficient de pregătită pentru a face faţă dezastrelor - cutremure, inundaţii, furtuni - , se arată într-un raport al International Science Council (ISC).

Guvernele reacţionează de cele mai multe ori doar după producerea dezastrelor, arată un raport publicat recent. E necesară regândirea gestionării riscurilor, se subliniază în raportul organizației internaționale ISC, din care fac parte zeci de organisme ştiinţifice, informează AFP și Agerpres.

inundatii-dezastre

În 2015, comunitatea internaţională a adoptat obiectivele Cadrului Sendai, care vizează reducerea până în 2030 a numărului de victime şi a daunelor, investind în evaluarea şi reducerea riscurilor, şi în pregătirea în cazul producerii unor astfel de fenomene - fie că este vorba despre seisme sau schimbări climatice provocate de încălzirea globală.

Însă este „foarte puţin probabil” ca aceste obiective să fie îndeplinite, se arată în raportul ISC. 

Din 1990 încoace, peste 10.700 de cutremure, erupţii vulcanice, secete, inundaţii, temperaturi extreme, furtuni au afectat peste 6 miliarde de oameni din întreaga lume, potrivit datelor Biroului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre. În fruntea listei se află inundaţiile şi furtunile -  42% din totalul dezastrelor - , din ce în ce mai dese ca urmare a schimbărilor climatice.

Aceste fenomene cu consecinţe în cascadă „subminează progresele în dezvoltare obţinute cu greu în multe zone ale lumii”, se mai subliniază.

Comunitatea internaţională se mobilizează rapid după dezastre precum cutremurele din Turcia şi Siria, dar prea puține investiţii sunt direcţionate către planificarea pe termen lung şi prevenire, „fie că este vorba de consolidarea regulilor de construcţie sau de crearea de sisteme de avertizare”, a declarat Peter Gluckman, preşedintele ISC, într-un comunicat.

Numeroasele provocări din ultimii trei ani au evidenţiat nevoia fundamentală de o mai bună pregătire pentru viitoare dezastre. Trebuie să consolidăm infrastructura, comunităţile şi ecosistemele acum, nu să le reconstruim mai târziu”, a spus Mami Mizutori, reprezentant special al ONU pentru reducerea riscurilor.

Raportul atrage atenţia asupra unei probleme de alocare a resurselor. De exemplu, doar 5,2% din ajutorul acordat ţărilor în curs de dezvoltare, între 2011 şi 2022, pentru a face faţa fenomenelor naturale, a fost dedicat reducerii riscului dezastrelor, grosul fiind alocat ajutorului şi reconstrucţiei post-dezastru.

ISC solicită, de asemenea, generalizarea sistemelor de avertizare timpurie, menţionând că avertizarea cu 24 de ore înainte de producerea unei furtuni ar putea reduce pagubele cu 30%.

Numărul persoanelor afectate anual de dezastre este în creştere, la fel ca şi pagubele directe, care au ajuns în medie la 330 de miliarde de dolari pe an în perioada 2015-2021.

Cutremur în Turcia: România răspunde cererii de ajutor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe