Newsflash
Internaționale

Protestele împotriva campaniei „zero COVID” se intensifică în China

de L. Budin - nov. 28 2022
Protestele împotriva campaniei „zero COVID” se intensifică în China

Proteste au izbucnit duminică la Shanghai, în mai multe universităţi din Beijing şi în alte oraşe din China. Se intensifică nemulțumirile împotriva draconicei politici „zero COVID”.

O înregistrare video difuzată intens pe internet şi pe care AFP a geolocalizat-o la Shanghai arată protestatari strigând inclusiv lozinci ostile regimului, în capitala economică a ţării. La începutul anului, locuitorii din Shanghai au trecut printr-un epuizant lockdown de două luni, arată AFP și Agerpres.

proteste-china

O persoană care a participat la proteste în Shanghai a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că a sosit în jurul orei 2.00 dimineaţă la manifestaţie. Un grup de persoane îndoliate depunea flori pe trotuar, iar un alt grup scanda sloganuri, a relatat aceasta.

O înregistrare video făcută de alt martor arată oameni strigând şi agitând foi de hârtie albe - simbolizând cenzura - în faţa mai multor cordoane de poliţişti. Martorii au relatat că cel puţin două persoane au fost reţinute de forţele de ordine.

În cursul zilei de duminică, cartierul din Shanghai redevenise liniştit, sub o puternică prezenţă poliţienească. Un jurnalist de la AFP a văzut oameni care purtau flori și care se îndepărtau atunci când erau abordaţi de poliţişti.

Mai multe sute de studenţi de la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing au manifestat duminică în campus, potrivit unui martor ocular, intervievat de AFP, şi a unor imagini postate pe reţelele sociale.

Proteste de stradă au avut loc și în oraşul Urumqi din regiunea Xinjiang (vest), unde zece persoane au murit într-un incendiu. Numeroase postări care circulă pe reţelele sociale în China acuză că măsurile anti-COVID că ar fi agravat această tragedie, încetinind sosirea echipelor de intervenţie.

Momente de reculegere în memoria victimelor din Urumqi au avut loc în alte universităţi ale ţării, printre care Universitatea din Beijing. Sloganuri împotriva politicii „zero COVID” au fost scrise pe zidul instituției de învățământ.

Înregistrări video pe reţelele sociale arată manifestări de protest la Institutul de comunicaţii din Nankin (est), la Xian (centru), Canton (sud) şi Wuhan (centru).

Autorităţile nu au întârziat să restricţioneze discuţiile online despre manifestaţii şi să şteargă înregistrări video.

Oboseala creşte în China împotriva politicii draconice de combatere a pandemiei, notează agențiile de presă. Proteste sporadice şi, uneori, violente au mai avut deja loc în multe alte oraşe în ultimele zile, în special la cea mai mare uzină de iPhone din lume situată la Zhengzhou, în centrul ţării.

În pofida numeroaselor vaccinuri aflate la dispoziţie şi a diminuării efectelor pandemiei, China continuă să impună carantinări masive, plasând în izolare sute de persoane testate pozitiv şi cerând, aproape zilnic, teste PCR pentru accesul în locuri publice.

China a înregistrat duminică 39.506 cazuri de COVID, record cotidian care se situează însă sub cifrele înregistrate altădată în lume, în momentele de vârf al pandemiei.

Campanie a UMF Craiova, de Ziua mondială a carenței de fier

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe