Newsflash
Internaționale

Profilul unui avort spontan

de Florentina Ionescu - mai 4 2021
Profilul unui avort spontan

Aproximativ 10% dintre femei au pierdut un copil, iar riscul de avort sponant, spun experții, este mai mare pentru femeile de culoare. Un nou set de date statistice, dat publicității recent, aduce noi informații despre profilul femeilor care au trecut printr-un avort spontan.

Sub mottoul „Avortul spontan contează”, profesorul Siobhan Quenby de la Universitatea din Warwick și profesorul Arri Coomarasamy de la Universitatea din Birmingham trag un semnal de alarmă cu privire la dificultățile femeilor care au pierdut un bebeluș. În fiecare an, se estimează că au loc 23 de milioane de avorturi spontane la nivel mondial, scrie www.dw.com

femei efecte avort spontan

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, avortul spontan este cel mai frecvent motiv pentru pierderea copilului în sarcină, iar peste 10% dintre femei au avut un avort spontan.

Riscul ca o sarcină să se încheie din cauza unui avort spontan se ridică la 15,3%, potrivit sursei citate, iar din păcate, acest subiect nu a primit prea multă atenție în comunitatea medicală – nici chiar înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19.

Efecte la nivelul sănătății mintale

„Avortul sponta are un profil foarte scăzut în termeni de fonduri”, a declarat Siobhan Quenby, care este și medic obstetrician, pentru DW.

Ea crede că trebuie să se facă mai multă cercetare pe acest subiect, iar medicii trebuie să găsească modalități mai bune de a ajuta femeile care trec printr-un avort spontan „și putem face asta în realitate doar dacă obținem mai multe fonduri”.

Studii care au inclus peste jumătate de milion de femei

Profesorul Siobhan Quenby și profesorul Arri Coomarasamy și-au propus să atragă atenția asupra problematicii avortului spontan. Ei au analizat studii din Finlanda, Norvegia, Suedia și Danemarca, precum și date din Statele Unite, Marea Britanie și Canada pentru a-și compila rapoartele. În total, cei doi experți au analizat studii care au inclus peste 500.000 de femei.

Faptul că o femeie trece printr-un avort spontan poate avea un efect major asupra psihicului său, precum și consecințe pe termen lung în ceea ce privește starea de sănătate.

„Dacă ai avut avorturi spontane repetate, ai o predispoziție mai mare de a avea complicații în viitoarele sarcini. De asemenea, ai un risc crescut de boala cardiovasculară, accident vascular cerebral și de boli trombotice”, a explicat medicul obstetrician Siobhan Quenby.

Femeile au nevoie de sprijin din partea medicilor

Până acum, spune profesorul Siobhan Quenby, prea mulți profesioniști din domeniul sănătății încă tratează avortul spontan cu o atitudine nepăsătoare, cel puțin dacă pacientele lor au pierdut doar un bebeluș.

„Atitudinile trebuie să se schimbe. În profesia noastră medicală avem această tradiție, cum că trebuie să ai trei avorturi spontane înainte de a vedea un specialist”, a declarat Siobhan Quenby.

În schimb, expertul citat militează pentru îngrijiri medicale mai bune, ceea ce înseamnă că femeile primesc grade diferite de sprijin, în funcție de numărul de avorturi spontane pe care l-au avut – iar asta include și sfaturi medicale după primul avort spontan.

Risc mai mare pentru femeile de culoare

Cei doi experți au descoperit și că:

  • Femeile afro-americane au un risc de 43% mai mare să sufere un avort spontan decât femeile caucaziene;
  • După un avort spontan există un risc de 20% ca o femeie să aibă sindromul de stres posttraumatic nouă luni mai târziu;
  • Cea mai comună problemă pe care profesorul Quenby o observă la pacientele sale care vin la ea după un avort spontan este „doliul sever”, perioadă care se poate transforma în anxietate sau depresie.

Notă autor:

Sursa foto: Juan Pablo Serrano Arenas, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe