Newsflash
Internaționale

Profilaxia ulcerului de stres

de Dr. Mădălina Badea - ian. 31 2020
Profilaxia ulcerului de stres

Inhibitorii de pompă de protoni ar putea fi o opțiune adecvată în profilaxia ulcerului de stres la pacienții critici, dar studiile efectuate până în prezent nu au putut oferi o soluție clară pentru această dilemă terapeutică.

Profilaxia ulcerului de stresProfilaxia ulcerelor de stres reprezintă o parte importantă a tratamentului pacienților critici din secțiile de terapie intensivă. Se realizează prin administrarea de inhibitori ai producției gastrice de acizi, precum blocanți ai receptorilor histaminici H2 și inhibitori ai pompei protonice (IPP). Aceștia au obținut rezultate superioare în prevenția și tratamentul ulcerului la pacienții noncritici, însă nu există studii randomizate controlate care să ateste superioritatea lor prin comparație cu blocanții histaminici la pacienții critici. De asemenea, trebuie luate în considerare posibilele reacții adverse ale acestor inhibitori, inclusiv infecția cu Clostridium difficile.

Studiul PEPTIC reprezintă primul studiu randomizat controlat ce a comparat cele două terapii pe o perioadă de peste 30 de luni la 26.828 de pacienți din terapie intensivă, ventilați mecanic, ce au primit alternativ fiecare strategie terapeutică timp de șase luni. Diferența în mortalitate la 90 de zile între cele două strategii a fost ușor mai crescută în grupul cu IPP, fără a atinge semnificație statistică. Utilizarea IPP s-a asociat cu o scădere a incidenței hemoragiilor digestive, fără diferențe semnificative între grupuri privind infecția nou dobândită cu Clostridium difficile, durata ventilației mecanice sau a spitalizării.

Dificultatea în interpretarea rezultatelor acestui studiu constă în faptul că medicii curanți au avut libertatea de a schimba strategia terapeutică atunci când au considerat că este necesar, astfel că 20% dintre pacienții atribuiți către blocanții de receptori H2 au primit IPP, putând afecta veridicitatea rezultatelor obținute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe