Newsflash
Internaționale

Proaspetele mămici au nevoie de somn

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 27 2021
Proaspetele mămici au nevoie de somn

Cercetătorii de la UCLA (Universitatea din California – Los Angeles) au ajuns la concluzia că privarea de somn adaugă trei până la șapte ani vârstei biologice.

2_1Mamele care nu dorm suficient în primele șase luni post-partum pot suferi o îmbătrânire accelerată. Cercetătorii de la UCLA (Universitatea din California – Los Angeles) au ajuns la concluzia că privarea de somn adaugă trei până la șapte ani vârstei biologice.

Studiul publicat în revista Sleep Health la începutul acestei luni a inclus 33 de mame cu vârste între 23 și 45 de ani. Ele au fost urmărite pe parcursul sarcinii și în primul an de viaţă al bebelușilor. Specialiștii le-au prelevat probe de ADN pentru a le determina vârsta biologică.

Ei au descoperit că la un an post-partum, vârsta biologică a mamelor care la șase luni după naștere dormeau mai puţin de șapte ore pe noapte era cu 3-7 ani mai mare faţă de vârsta biologică a celor cu un somn de minimum șapte ore.

De asemenea, mamele care dormeau puţin aveau telomere mai scurte la nivelul celulelor albe, acest lucru corelându-se cu un risc mai mare de cancer, boli cardiovasculare și alte afecţiuni, precum și deces prematur.

Odată cu îmbătrânirea, anumite regiuni ale ADN-ului sunt activate sau inactivate, procesul desfășurându-se ca un fel de „ceas”, explică membrii echipei de cercetare, iar acest mecanism permite estimarea vârstei biologice.

Cu cât vârsta biologică este mai înaintată, cu atât crește riscul de mortalitate. Totuși, ei subliniază că nu doresc să creeze panică, întrucât este neclar dacă efectele observate la un an se menţin pe termen lung.

În cadrul studiului, mai mult de jumătate dintre participante aveau un somn mai scurt de șapte ore, atât la șase luni, cât și la un an post-partum. De asemenea, cu fiecare oră de somn în plus, vârsta biologică a mamei a fost mai mică.

Un alt element important este că lipsa somnului are un impact important asupra sănătăţii mintale, o soluţie dată de experţi fiind implicarea egală a ambilor părinţi, pentru a evita suprasolicitarea pe care îngrijirea non-născutului o aduce.

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210805115519.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe