Newsflash
Internaționale

Primul medicament aprobat pentru a întârzia debutul DZ 1

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 25 2022
Primul medicament aprobat pentru a întârzia debutul DZ 1

Administraţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a aprobat primul medicament care întârzie debutul diabetului zaharat de tip 1.

intern1

Teplizumab este un anticorp monoclonal care va fi comercializat sub numele de Tzield și este produs de ProventionBio și Sanofi. Acest tratament blochează autoanticorpii generaţi de organism împotriva celulelor beta-pancreatice, protejând capacitatea internă de producere a insulinei. El poate fi administrat în fază presimptomatică persoanelor care prezintă astfel de autoanticorpi și modificări ale glicemiei.

De multe ori aceste persoane știu că sunt susceptibile să dezvolte diabet zaharat de tip 1 (DZ 1), pentru că au rude care au dezvoltat boala. Însă 85% dintre pacienţii cu DZ tip 1 provin din familii care nu au un istoric de DZ 1, astfel că screeningul devine foarte important și va fi o provocare pentru lumea medicală.

        În cadrul studiilor clinice, Tzield a întârziat progresia diabetului zaharat cu aproximativ doi ani. Conform specialiștilor, se pare că un pacient care prezintă markeri pozitivi pentru autoimunitate și episoade de hiperglicemie necontrolată are un risc de 75% de a dezvolta DZ 1 în decurs de cinci ani și un risc de 100% de a face boala de-a lungul vieţii.

Semnal privind bolile autoimune

        Specialiștii atrag atenţia cu acest prilej asupra modului în care sistemul de sănătate manageriază bolile autoimune și, în special, DZ 1. Producătorii au declarat că la momentul actual strategia este de-a aștepta până când apar simptomele bolii și apoi de a o trata, cronic, pe tot parcursul vieţii. Problema este că în DZ 1, momentul în care apar simptomele este tardiv, întrucât celulele beta-pancreatice și-au epuizat deja capacitatea de a produce insulină.

        Un ciclu de tratament cu Tzield constă  în 14 perfuzii administrate în zile consecutive, cu o durată de 30-60 de minute fiecare. Cele mai frecvente efecte adverse înregistrate au fost leucopenia, erupţia cutanată și cefaleea.

        Conform datelor din 2019 furnizate de Asociaţia Americană de Diabet, 1,9 milioane de persoane au DZ 1 în SUA, inclusiv 244.000 de copii și adolescenţi.

 


Notă autor:

https://cnn.it/3U30C78

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe