Newsflash
Internaționale

Primul implant de ureche imprimată 3D și realizată din celule umane

de Dorina Novac - iun. 7 2022
Primul implant de ureche imprimată 3D și realizată din celule umane

O echipă medicală americană a anunţat că a grefat în premieră mondială un implant de ureche umană realizată pe baza celulelor proprii ale pacientei operate şi cu ajutorul unei imprimante 3D.

Procedura ar putea ajuta persoanele afectate la naştere de o malformaţie rară, scrie Agerpres.

implant ureche
Sursă imagine: ir.3dbiocorp.com

Operaţia a fost realizată în cadrul unui studiu clinic destinat evaluării siguranţei şi eficacităţii unui astfel de implant pentru persoanele diagnosticate cu microtie – afecţiune rară care face urechea externă să nu se dezvolte corect.

Citește și: Sutienul care detectează tumori mamare, câştigătorul premiului Explorer 2022

AuriNovo, numele implantului, a fost dezvoltat de compania 3DBio Therapeutics, iar operaţia a fost realizată de Arturo Bonilla, fondatorul unui institut specializat în tratarea acestei malformaţii, aflat în oraşul San Antonio din statul american Texas.

Procedura a fost realizată creând o amprentă 3D a celeilalte urechi, pe deplin dezvoltată a pacientei, apoi colectând celule din cartilajul urechii sale.

„Acestea au fost plasate apoi într-o cultură de laborator pentru a se obţine o cantitate suficientă, fiind ulterior amestecate cu un hidrogel de colagen. Acesta este amestecul utilizat pentru imprimarea 3D a implantului”, transmite sursa citată.

Implantul a fost înconjurat de o structură de susţinere, imprimată şi biodegradabilă, care este absorbită de corpul pacientului odată cu trecerea timpului.

Medicii se aşteaptă ca urechea astfel grefată să dezvolte în timp aspectul şi funcţiile unei urechi naturale, inclusiv elasticitatea sa.

Studiul clinic va include un număr total de 11 pacienţi şi se va desfăşura în statele americane California şi Texas.

Medicul Arturo Bonilla speră că acest implant va putea într-o bună zi să înlocuiască tratamentele existente, care implică realizarea unei proteze în urma prelevării de cartilagiu sau folosirea unei substanţe denumite polietilen poros.

Prima soluţie este o procedură îndelungată, iar implantul care foloseşte polietilen poros este mai puţin flexibil în comparaţie cu cel testat la clinica din San Antonio, a precizat chirurgul american.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe