Newsflash
Internaționale

Primele țări care încep vaccinarea anti-COVID

de Dr. Laura Davidescu - nov. 23 2020
Primele țări care încep vaccinarea anti-COVID

America, Germania și Marea Britanie vor să înceapă vaccinarea anti-COVID în decembrie, după cum anunță oficialii din aceste state.

Odată cu anunțul liderilor G20 de a asigura o distribuție echitabilă a  vaccinurilor, medicamentelor și testelor COVID-19, astfel încât acestea să ajungă și la țările SUA, Marea Britanie și Germania au anunțat fiecare în parte că intenționează să începă vaccinarea propriilor cetățeni încă din decembrie, iar Spania din ianuarie, conform The Guardian.

shutterstock_1677179461Este posibil ca vaccinul Pfizer-BioNTech să primească aprobare în Marea Britanie chiar în această săptămână, după excelentele date preliminare anunțate recent.

CNN îl citează pe Moncef Slaoui, coordonatorul programului american de vaccinare, care a anunțat duminică data de 11 decembrie pentru începerea  campaniei de vaccinare:

“Planul nostru este să fim capabili să expediem vaccinurile către centrele de imunizare în 24 de ore din momentul în care vor primi aprobabre, așa că mă aștept ca acest lucru să se întâmple a doua zi după data de 11 decembrie."

Citând surse guvernamentale, publicația britanică Telegraph anunță că serviciile de sănătate au fost anunțate să aibă totul pregătit pentru începerea vaccinarii cel târziu la 1 decembrie, dar nu există încă o dată certă pentru debutul campaniei. Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze și se așteaptă să primească 10 milioane, suficient pentru a imuniza 5 milioane de cetățeni până la finele acestui an.

Și Germania ar putea începe administrarea vaccinurilor anti-COVID de luna viitoare, după cum a anunțat ieri, 22 noiembrie, ministrul Sănătății, Jens Spahn. El a adăugat că Germania și Spania sunt primele țări din Uniunea Europeană care au deja un planuri complete de vaccinare.

“Sunt motive să credem că vom avea un vaccin autorizat în Europa în acest an”, a declarant Spahn într-un interviu, "iar apoi putem începe campania imediat". El le-a cerut landurilor să aibă pregătite centrele de vaccinare până la jumătate lunii decembrie. Germania a securizat peste 30 de milioane de doze de vaccin prin intermediul Comisiei Europene, dar și prin contracte bilaterale.
Spania va începe un program extins de vaccinare în ianuarie 2021 și se așteaptă să aibă o imunizare bună a populației în decurs de trei luni, a declarat prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez duminică. “Campania va începe în ianuarie și vom avea 13.000 de puncte de vaccinare”, a sunt într-o conferință de presă. O parte substanțială a populației va putea fi vaccinată, cu toate măsurile de siguranță, în primul trimestru al anului.”

Între timp, UNICEF pregătește o campanie-mamut de transport și distribuție a două miliarde de doze de vaccin către țările în curs de dezvoltare. Oficialii UNICEF anunță că vor colabora cu peste 350 de companii de zbor și de transport pentru a distribui miliardele de doze de vaccin și de seringi către țări sărace, precum Burundi, Afganistan sau Yemen, ca parte a programului Covax, de alocare a vaccinului anti-COVID cu ajutorul OMS.

Programul Covax își propune să descurajeze stocarea vaccinurilor de către guvernele naționale pentru a permite vaccinarea populației la risc din fiecare țară în parte.

Citește și:

A fost înființat Comitetul Național care va coordona vaccinarea împotriva COVID-19


Notă autor:

Foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe