Newsflash
Internaționale

Primele precauţii privind vaccinul anti-COVID

de Dr. Alina SIMACHE - dec. 18 2020
Primele precauţii privind vaccinul  anti-COVID

Autorităţile americane avertizează că vaccinul împotriva COVID-19 nu ar trebui folosit la persoanele cu antecedente de alergii. De asemenea, se recomandă precauţie în administrarea la gravide.

Foto 1Clarificări noi cu privire la vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 au fost publicate recent de FDA (Food and Drug Administration). Deși se consideră că preparatul poate fi utilizat de persoanele cu antecedente de alergii, acesta nu ar trebui administrat celor cu istoric cunoscut de reacţii alergice severe la orice component al vaccinului.

Dr. Sara Oliver, reprezentant al CDC (Centers for Disease Control and Prevention), a raportat recent două reacţii alergice la vaccin în cazul a doi lucrători sanitari din Marea Britanie cu antecedente alergice semnificative. De asemenea, a fost raportată apariţia tahicardiei în cazul unui lucrător sanitar fără istoric personal de alergii.

„Vreau să asigur publicul că deși au existat câteva reacţii în Marea Britanie, acestea nu au fost observate în cadrul studiilor clinice ample (...). [Vaccinul Pfizer] este unul pe care îl putem administra confortabil pacienţilor cu istoric de reacţii alergice, cu excepţia celor cu reacţii alergice severe la vaccin sau la unele dintre componentele acestuia”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă dr. Peter Marks, directorul centrului CBER (Center for Biologics Evaluation and Research).

Precauţii în administrarea la gravide

Înaintea vaccinării, pacienţii ar trebui să informeze medicii cu privire la istoricul personal de reacţii alergice, a subliniat directorul CBER. Acesta a precizat că, cel puţin iniţial, vor fi furnizate truse de urgenţă ce conţin epinefrină, difenhidramină, hidrocortizon și alte medicamente pentru gestionarea reacţiilor alergice, în centrele în care vor fi
administrate vaccinurile.

În ceea ce privește sarcina, FDA precizează că
„datele disponibile cu privire la vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 administrat la gravide sunt insuficiente pentru a informa cu privire la riscurile asociate vaccinului în sarcină”.

De asemenea, nu sunt disponibile datele pentru a evalua efectele produsului asupra sugarilor alimentaţi natural sau asupra producţiei/excreţiei de lapte. În privinţa gravidelor și a persoanelor imunocompromise, dr. Marks consideră că „această decizie va trebui luată la nivel individual”, fiind necesară evaluarea potenţialelor riscuri și beneficii ale vaccinării.


Notă autor:

Bibliografie
1. FDA Gives Guidance on Allergy, Pregnancy Concerns for Pfizer COVID Vaccine-Medscape-Dec12, 2020
2. https://www.fda.gov/media/144413/download

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe