Newsflash
Internaționale

Prima terapie orală în boala celiacă

de Dr. Diana Andronache - iul. 9 2021
Prima terapie orală în boala celiacă

Într-un studiu de fază 2, un inhibitor oral al transglutaminazei 2 a diminuat leziunile mucoasei intestinale în cazul pacienţilor cu boală celiacă expuși zilnic la o doză moderată de gluten.

poza1Boala celiacă este o afecţiune autoimună declanșată de expunerea la factori alimentari (ingestia de gluten) în cazul persoanelor cu predispoziţie genetică. Consumul alimentelor care conţin gluten (fracţiunea proteică din grâu, secară, orz) determină apariţia unor leziuni la nivelul intestinului subţire, precum inflamaţia mucoasei, atrofia viloasă și hiperplazia criptelor, afecţiune numită enteropatie glutenică.

În prezent, boala celiacă nu mai este definită ca o afectare a intestinului subţire, ci este privită ca o boală sistemică, ce afectează mai multe organe și sisteme, fiind responsabilă de un tablou clinic alcătuit din semne și simptome gastrointestinale (durere abdominală, diaree, constipaţie, malabsorbţie, scădere ponderală) și extraintestinale.

Singurul tratament disponibil pentru boala celiacă este respectarea unei diete stricte, fără gluten, pe tot parcursul vieţii.

Era astfel necesar un tratament medicamentos, complementar dietei, care să prevină modificările descrise anterior. Într-un studiu publicat recent în The New England Journal of Medicine, ZED1227, un inhibitor selectiv al transglutaminazei 2, a îndeplinit obiectivul principal, ameliorând afectarea mucoasei intestinale indusă de aportul de gluten.

O nouă perspectivă de tratament

În acest studiu randomizat, de tip dublu orb, placebo controlat, au fost incluși 163 de pacienţi, cu diag­nosticul de boală celiacă confirmat prin examen histopatologic. A fost evaluată eficacitatea și siguranţa administrării ZED1227 în trei doze (10 mg, 50 mg și 100 mg) în rândul pacienţilor care au avut inclusă în dieta zilnică o doză moderată de gluten timp de șase săptămâni.

Potrivit rezultatelor, noul inhibitor oral al transglutaminazei 2 pare să fie eficient și sigur în ameliorarea leziunilor de la nivelul mucoasei intestinale induse la gluten, în cazul pacienţilor cu boală celiacă.

Comparativ cu placebo, indiferent de doza administrată, ZED1227 a diminuat leziunile intestinale, beneficiile fiind însă semnificativ mai bune atunci când dozele au fost mai mari.

De asemenea, a fost observată o atenuare a simptomelor și o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Evenimentele adverse au fost similare în toate grupurile de tratament.


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2032441

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe