Newsflash
Internaționale

Prediabetul, o afecţiune subestimată

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 11 2021
Prediabetul, o afecţiune subestimată

Persoanele cu prediabet ar putea avea un risc semnificativ crescut de evenimente cardiovasculare aterosclerotice și de boală renală cronică.

Rezultatele unui studiu recent, publicat în Journal of the American College of Cardio­logy și care a inclus 336.709 persoane din baza de date UK Biobank, sugerează că persoanele cu prediabet (cu valori ale hemoglobinei glicozilate – HbA1c – între 5,7-6,4%) ar putea avea risc crescut, chiar fără progresie la diabetul zaharat de tip 2. Hemoglobina A1c ar putea fi considerată drept o măsură continuă a riscului, mai degrabă, decât dihotomizată, calculată în funcţie de pragul de 6,5% (sub el, peste el, egal cu el), acesta fiind pragul uzual pentru definirea diabetului zaharat tip 2.

        „Rezultatele noastre consolidează noţiunea conform căreia HbA1c reprezintă un continuum al riscului, cu risc crescut observat în special pentru afecţiunile aterosclerotice cardiovasculare, la niveluri la care unii clinicieni nu s-ar gândi de două ori. Prediabetul nu este o entitate benignă în cadrul populaţiei de vârstă mijlocie pe care am studiat-o (...). Deși riscurile sunt mai mari la persoanele cu diabet zaharat tip 2, prediabetul este mult mai comun, conferind riscuri similare cardiace, renale și metabolice la nivelul populaţiei”, a declarat dr. Michael C. Honigberg, în calitate de autor al studiului.

Rezultate îngrijorătoare

        Obiectivul primar al studiului a inclus incidenţa combinată a evenimentelor aterosclerotice cardiovasculare (boală coronariană, accident vascular ischemic sau boală arterială periferică), a bolii renale cronice sau a insuficienţei cardiace, urmărită pe o perioadă de aproximativ 11 ani. Iniţial, majoritatea participanţilor (82%) aveau glicemia normală, cu HbA1c sub 5,7%, 13,9% aveau prediabet (HbA1c de 5,7-6,4%) și 3,8% aveau diabet zaharat tip 2 (HbA1c de cel puţin 6,5% sau tratament cu insulină). Vârsta medie a pacienţilor era de 56,3 ani, 55,4% fiind femei, majoritatea supraponderali, cu excepţia persoanelor cu diabet zaharat tip 2.

        Incidenţa combinată a evenimentelor aterosclerotice cardiovasculare, bolii renale cronice și a insuficienţei cardiace a fost de 24% în rândul celor cu diabet zaharat tip 2, de 14% la cei cu prediabet și de 8% la cei cu normoglicemie, la includerea în studiu. Mai mult, 11% dintre evenimentele aterosclerotice cardiovasculare au fost raportate la cei cu prediabet și la 17% dintre cei cu diabet zaharat tip 2.

        Descoperirile recente subliniază importanţa identificării și gestionării atente a riscului cardiometabolic la persoanele cu prediabet, incluzând modificări dietetice, exerciţii fizice, scădere în greutate și managementul obezităţii, renunţarea la fumat și monitorizarea hipertensiunii și a hipercolesterolemiei, a precizat dr. Honigberg. Aceste date sugerează că persoanele cu prediabet ar putea fi incluse în studii ulterioare pentru investigarea potenţialului efect profilactic al anumitor agenţi, precum inhibitorii SGLT2.

 


Notă autor:

1. https://www.mdedge.com/cardiology/article/240968/cad-atherosclerosis/prediabetes-linked-higher-cvd-and-ckd-rates
2. Honigberg, M. C., Division, C., Zekavat, S. M., Pirruccello, J. P., Natarajan, P., & Vaduganathan, M. (2021, May 17). Cardiovascular and Kidney Outcomes across the Glycemic Spectrum: Insights from the UK Biobank: Journal of the American College of Cardiology. https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2021.05.004.

ETICHETEprediabet

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe