Newsflash
Internaționale

Pragul pentru febră ar putea scădea

de Dr. Alina SIMACHE - mai 21 2021
Pragul pentru febră ar putea scădea

Temperatura corporală normală s-ar putea încadra între 35,44 și 37,72 grade Celsius, potrivit unor cercetări recente.

Foto 1

Analiza datelor a peste 42.000 de pacienţi internaţi, incluzând aproximativ 496.000 de valori ale temperaturii corporale, a arătat că pragul pentru febră ar putea fi ușor mai scăzut decât limita curentă de 38 de grade Celsius. „Luând în considerare faptul că medicii vor utiliza un anumit prag de temperatură pentru investigarea unui pacient cu febră, trebuie să conștientizăm că pacienţii ar putea avea temperaturi sub 38 de grade Celsius (...). Acest lucru nu este foarte surprinzător din moment ce s-a făcut aceeași constatare și în cazul pacienţilor din ambulatoriu. Totuși, noile informaţii nu au fost încă incluse în practica curentă din spitale”, a declarat pentru Reuters dr. Michael Rothberg, vicepreședintele responsabil de cercetare în cadrul Cleveland Clinic Community Care din Ohio.

        Pragul curent de 38 de grade Celsius pentru febră a fost stabilit încă din anul 1860, fiind bazat pe valori ale temperaturii înregistrate axilar.

 Rezultate semnificative pentru practica clinică

        În cadrul studiului actual au fost măsurate 495.886 de temperaturi orale în prima săptămână de internare a pacienţilor, variind între 35,44 și 37,72 grade Celsius, cea medie fiind de 36,69 grade Celsius. De asemenea, s-a observat că valorile temperaturii corporale erau mai reduse în cazul vârstnicilor și mai înalte în cazul femeilor, gravidelor și persoanelor de culoare. Pentru a evalua gama de temperaturi corporale normale, autorii studiului au colectat datele pacienţilor internaţi în cadrul Cleveland Clinic, în perioada 2017-2018, excluzând pacienţii din secţiile de chirurgie, cei cu malignităţi, infecţii și cei cu disfuncţii imune. Printre diagnosticele celor 42.622 de pacienţi din lotul de studiu se numără: insuficienţa cardiacă acută, șocul, infarctul miocardic, boala renală, intoxicaţiile și hemoragiile gastrointestinale. Vârsta medie a pacienţilor a fost 61 de ani, 50% erau de sex feminin, 68% caucazieni, 25% persoane de culoare, iar indicele de masă corporală mediu a fost de 30 kg/m2. Rezultatele „sunt importante deoarece nu există o definiţie universal valabilă pentru febră. (...) Este util să știm care este temperatura care ar trebui să ne îngrijoreze din punct de vedere clinic (...)”, a declarat dr. Erik Blutinger, specialist în medicină de urgenţă, în New York. În opinia sa, încă sunt multe de învăţat despre prezenţa febrei.


Notă autor:

1. Speaker SL, Pfoh ER, Pappas MA, Hu B, Rothberg MB. Oral Temperature of Noninfected Hospitalized Patients. JAMA. 2021;325(18):1899–1901. doi:10.1001/jama.2021.1541
2. https://www.medscape.com/viewarticle/951105
3. Reuters

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe