Newsflash
Internaționale

Poluarea aerului amplifică riscul de depresie

de Florentina Ionescu - nov. 15 2021
Poluarea aerului amplifică riscul de depresie

Expunerea la poluarea aerului este asociată cu deficite cognitive și cu un risc crescut de depresie, arată un studiu recent.

Oamenii de știință au descoperit că agenții poluanți din aer pot amplifica riscul de depresie în cazul persoanelor sănătoase, scrie www.medicalnewstoday.com

poluarea aerului pm particule materie in suspensie

Pe lângă faptul că are un efect în detrimentul sănătății noastre fizice, expunerea prelungită la substanțele poluante din aer este asocitată, totodată, cu efecte adverse la nivelul sănătății noastre mintale.

Astfel, expunerea la substanțele poluante din aer, inclusiv la particulele fine (așa numitele PM sau „particulate matter”) ar putea fi asociată cu afectarea funcției cognitive și cu depresie. Modul în care expunerea la particulele fine (cunoscute și ca PM 2.5) ar putea crește riscul de depresie nu este încă pe delin înțeles, mai arată sursa citată.

Totodată, oamenii de știință nu știu dacă poluarea aerului poate să interacționeze cu o predispoziție genetică pentru depresie pentru a crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte, în viitor, depresie.

Însă persoanele cu o predispoziție genetică pentru o anumită boală ar putea avea o probabilitate mai mare de a dezvolta acea condiție medicală în prezența anumitor factori din mediu sau din cauza unor comportamente precum fumatul.

Un studiu recent, publicat în jurnal „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a investigat efectele expunerii la particulele fine, la PM 2.5, în combinație cu o predispoziție genetică pentru depresie, asupra rețelelor din creier implicate în cogniție și în stresul social. Autorul acestui studiu, dr. Hao Yang Tan, om de știință în cadrul Institutului Lieber din Baltimore, a declarat recent pentru Medical News Today:

„Studiul scoate la iveală pentru prima dată modul în care poluarea aerului și genele interacționează unele cu celelalte pentru a avea un impact important asupra rețelelor cognitive și emoționale din creier. Poluarea aerului este cea care schimbă expresia genelor care sunt factori ce conduc la depresie”.

Totodată, dr. Hao Yang Tan a explicat că studiile anterioare au observat legătura dintre poluarea aerului și depresie, dar rezultatele obținute acum de echipa sa sunt primele care arată o cauză directă, neurologică.

„Ceea ce ne-a intrigat și mai mult este faptul că cei doi factori sunt legați într-un astfel de mod încât împreună au un efect ce multiplică riscul ca o persoană să dezvolte depresie. Asta înseamnă că, luate împreună, riscul dat de genele noastre și calitatea proastă a aerului cresc riscul de depresie mult mai mult decât ar face-o oricare dintre acești factori, în mod separat”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe