Newsflash
Internaționale

Polonia refuză să plătească noi loturi de vaccin anti-COVID

de L. Budin - apr. 20 2022
Polonia refuză să plătească noi loturi de vaccin anti-COVID

Polonia refuză să plătească noi loturi de vaccinuri anti-COVID, a declarat ministrul Sănătăţii, din cauza costurilor ridicate și fiindcă ţara sa dispune deja de 25 de milioane de doze neutilizate.

„La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer - n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile”, a declarat ministrul Adam Niedzielski la televiziunea de ştiri TVN24, citat de AFP și Agerpres.

vaccin-impuritati

Această situaţie va antrena un conflict juridic. În fapt, el există deja”, a adăugat ministrul

El a precizat că contractul privitor la vaccinuri a fost semnat „între Comisie şi producători” şi că ţara sa nu este direct parte în acest contract.

Potrivit lui Adam Niedzielski, Polonia, ţară de 38 de milioane de locuitori, dispune încă de 25 de milioane de doze de vaccin, în timp ce alte 67-70 de milioane de doze au fost comandate din nou.

Suntem foarte decepţionaţi de atitudinea Comisiei (Europene) şi a producătorilor”, a mai spus Niedzielski.

El a adăugat că ţara sa a încercat în zadar să repartizeze livrările pe mai mulţi ani. Ministrul a subliniat costurile ridicate ale vaccinurilor.

Contractul pe care l-am încheiat cu o singură societate se ridică la 6 miliarde de zloţi (1,3 miliarde de euro) până la sfârşitul lui 2023, şi, în acest an, este de peste 2 miliarde”, a declarat el.

Ministrul a reamintit că Polonia se află, în prezent, sub presiune financiară, din cauza afluxului de refugiaţi ucraineni.

Suntem în drept să aşteptăm ca instrumente speciale, care să ne asigure cel puţin mai multă flexibilitate în aceste contracte, să fie concepute pentru noi”, a spus Niedzielski. 

La Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat că a fost informată despre decizia Varşoviei.

Statele membre sunt legate de obligaţiile lor contractuale, dar Comisia înţelege bine poziţia dificilă în care se află Polonia şi va continua să faciliteze discuţiile între guvernul polonez şi fabricant, pentru a găsi o soluţie pragmatică la această situaţie specifică cu care se confruntă ţara”, a declarat marţi Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Circa 51% din polonezi au fost vaccinaţi cu schema completă, 59% au primit o singură doză, iar rata de vaccinare a scăzut puternic, arată cifrele oficiale. 

Un vaccin împotriva mai multor variante de COVID ar putea apărea în acest an

O treime dintre medicii de familie britanici se gândesc să renunţe la meserie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe