Newsflash
Internaționale

Piloţii militari și personalul de sol – incidenţă mai mare a cancerului

de Dr. Mariana MINEA - mar. 24 2023
Piloţii militari și personalul de sol – incidenţă mai mare a cancerului

Un studiu realizat de Pentagon a descoperit o incidenţă mai mare a cancerului în rândul piloţilor militari, precum și al celor care alimentează, întreţin și lansează respectivele avioane.

internationale3

Studiul a analizat 900.000 de persoane care au zburat sau au lucrat pe un avion militar între anii 1992 și 2017: 156.050 făceau parte din echipajele aeriene, iar 737.891 – din echipajele de sol. Comparativ cu o populaţie similară demografic, echipajele de aer prezentau o rată mai mare cu 87% pentru melanom, cu 39% pentru cancerul tiroidian, cu 16% pentru cel de prostată și o rată generală, a tuturor tipurilor de cancer, mai mare cu 24%.

Pentru echipajele de sol, datele au arătat o pondere mai mare a cancerelor cerebrale și din sfera sistemului nervos (cu 19%), tiroidei (cu 15%), a melanomului (cu 9%) și cancerului renal (cu 9%). În total, aceste persoane au avut o rată mai mare a tuturor tipurilor de cancer cu 3% faţă de populaţia generală.

Pe de altă parte, studiul remarcă faptul că atât personalul de zbor, cât și cel de sol prezintă o mortalitate mai mică prin aceste tipuri de cancer – cu 56%, respectiv cu 35%. Depistarea cancerelor în faze timpurii, ca urmare a controalelor periodice și riguroase, precum și forma fizică mai bună a acestor persoane sunt două explicaţii plauzibile pentru diferenţele observate.

Studiul admite unele limitări, însă atrage atenţia asupra unui aspect important: bolile ocupaţionale și, în particular, cele asociate expunerii cronice la substanţe toxice.

https://apnews.com/article/military-cancer-pilots-ground-crew-pentagon-study-298f70c4f7581fe5e08637fcb61abc71

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe