Newsflash
Internaționale

Pierderea simțului olfactiv și a simțului gustativ, posibile simptome ale coronavirusului

de Florentina Ionescu - mar. 30 2020
Pierderea simțului olfactiv și a simțului gustativ, posibile simptome ale coronavirusului

Cei care și-au pierdut simțul olfactiv sau simțul gustativ ar putea fi purtători nedescoperiți ai coronavirusului, potrivit presei străine.

O pierdere subită a simțului olfactiv (a mirosului), cunoscută sub numele de anosmie sau hiposmie, ar putea fi un simptom al infecției cu coronavirus, chiar dacă pacienții nu prezintă alte simptome, potrivit dovezilor pe care le-au adunat medicii specialiști în rinologie din Marea Britanie.

pierderea simtului olfactiv

Businessinsider.com scrie că în Coreea de Sud, China și Italia, aproape o treime dintre pacienții care au fost testați pozitiv pentru COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus  SARS-CoV-2, au raportat simptome precum pierderea mirosului (numită anosmie sau hiposmie), după cum raportează experții în ORL din Regatul Unit al Marii Britanii.

Citește și: Coronavirus, pe scurt

În Coreea de Sud, acolo unde testarea s-a efectuat la scară mai largă, 30% dintre pacienții care au fost depistați pozitiv cu infecție cu noul coronavirus au avut anosmie ca principal simptom major în cazurile ușoare de îmbolnăvire, au declarat Clare Hopkins, președintele British Rhinological Society, și profesorul Nirmal Kumar, președintele British Association of Otorhinolaryngology.

Cei doi experți în ORL citați de site-ul businessinsider.com au mai spus că mulți pacienți din întreaga lume care au fost depistați pozitiv cu COVID-19 prezintă doar simptomele de acest tip, cum ar fi pierderea mirosului, pierderea simțului gustativ (disgeuzie), fără să prezinte simptomele recunoscute ale acestei afecțiuni, cum ar fi febra și tusea.

„În plus, au existat tot mai multe rapoarte despre un număr din ce în ce mai mare de pacienți care prezintă anosmie în absența altor simptome”, au spus cei doi experți în aceeași declarație. 

Lipsa altor simptome recunoscute ale COVID-19 în aceste cazuri ar putea însemna că persoanele care își pierd mirosul și care nu mai simt gustul alimentelor au șanse mici pentru a fi testate și izolate. Asta înseamnă că persoanele cu anosmie (pierderea simțului mirosului) sau hiposmie (pierderea parțială a simțului mirosului / olfactiv) ar putea contribui la răspândirea rapidă a bolii în întreaga lume.

Sunt necesare studii aprofundate

Mai multe grupuri de specialiști în ORL au sugerat că simptomele acestea ar putea fi un semn timpuriu al infecției cu noul coronavirus, însă nu se cunoaște cu exactitate mecanismul. Până acum, nici pierderea mirosului, nici pierderea simțului gustativ nu au fost studiate sistematic în mari grupuri de pacienți cu COVID-19.

„Ne aflăm încă în primele zile ale înțelegerii faptului că această asociere este sau nu reală”, a declarat Steven Munger, director la Center for Smell and Taste at the University of Florida (UF), citat de livescience.com.

Așadar, până când oamenii de știință vor ști mai multe despre această asociere, Steven Munger a declarat că „dacă credeți că v-ați pierdut simțul olfactiv sau simțul gustativ, ar trebui să vă autoizolați”.

Desigur, sunt necesare cercetări mai aprofundate, pentru că nu se poate spune cu exactitate cum pierderea simțului mirosului ar putea fi legată de COVID-19. Să nu uităm că multe persoane și-au pierdut deja simțul olfactiv, fără ca acest lucru să aibă vreo legătură cu virusul SARS-CoV-2.

Dacă, însă, cercetările ulterioare vor scoate la iveală că simptomele acestea (pierderea simțului olfactiv și a celui gustativ) sunt comune și cumva asociate cu prognosticul unei persoane, măsurile de precauție i-ar putea ajuta pe medici să identifice, să izoleze și să facă triajul potențialelor cazuri de COVID-19, fără ca pacienții să facă un drum până la spital.

Exemple și în Italia

Din primele date, s-a sugerat că boala cauzată de noul coronavirus, COVID-19, induce și simptome de anosmie și disgeuzie. Un chestionar realizat pe 59 de persoane din Italia a arătat că 20 de pacienți (aproape 34%) au raportat cel puțin o tulburare la nivelul simțului olfactiv sau gustativ, iar 11 persoane (19%) au prezentat ambele simptome.

Un chestionar similar realizat pe 100 de pacienți de la Spitalul Universitar din Bonn, Germania, a arătat că aproape două treimi dinntre pacienți au notat pierderea mirosului sau pierderea simțului gustativ, care a durat mai multe zile.  


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe