Newsflash
Internaționale

Pierderea mirosului și gustului poate persista chiar și 5 luni după COVID-19

de Florentina Ionescu - feb. 23 2021
Pierderea mirosului și gustului poate persista chiar și 5 luni după COVID-19

Persoanele cu COVID-19 pot să constate pierderea simțului gustului și simțului mirosului până la cinci luni după infecția cu SARS-CoV-2, potrivit unui studiu preliminar.

Rezultatele acestui studiu au fost date publicității ieri, 22 februarie, și vor fi prezentate la Ședința Anuală a Academiei Americane de Neurologie, care se va ține în mediul online, în perioada 17 – 22 aprilie 2021, scrie medicalxpress.com

covid pierderea mirosului si gustului

„Deși COVID-19 este o boală nouă, cercetările anterioare arată că majoritatea oamenilor își pierd simțul mirosului și simțul gustului în stadiile incipiente ale bolii. Noi am vrut să mergem mai departe și să analizăm cât de mult persistă această pierdere a gustului și a mirosului și cât de severă este ea la persoanele cu COVID-19”, a declarat autorul studiului, dr. Johannes Frasnelli, de la Universitatea din Quebec Trois-Rivieres, din Canada.

În acest studiu au fost incluși 813 lucrători din domeniul sănătății care au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Fiecare persoană a completat un chestionar online și un test făcut acasă, pentru a evalua simțul gustului și simțul mirosului, la o perioadă, în medie, de cinci luni după diagnostic.

Participanții și-au evaluat simțurile pe o scală de la zero la zece. Zero însemna că nu au deloc simțul mirosului și simțul gustului, iar zece însemna că au un puternic simț al gustului sau al mirosului.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, persoanele nu și-au recăpătat în întregime simțul olfactiv și simțul gustativ.

În total, 580 de persoane și-au pierdut simțul olfactiv în timpul bolii inițiale. Din acest grup, 297 de participanți (51%) au spus că încă nu și-au recăpătat simțul mirosului cinci luni mai târziu, pe când 134 de participanți (17%) au avut o pierdere persistentă a simțului olfactiv când au fost evaluați cu ajutorul unui test efectuat acasă. În medie, persoanele care au participat la studiu au făcut un clasament al simțului olfactiv și l-au clasat pe acea scală pe locul șapte din zece după boală, în comparație cu clasarea simțului mirosului pe locul nouă din zece înainte să se îmbolnăvească de COVID-19.

Un total de 527 de participanți și-au pierdut simțul gustativ în timpul bolii inițiale. Din acest grup, 200 de persoane (38%) au spus că încă nu și-au recăpătat simțul gustului după cinci luni de la boală, pe când la 73 de persoane (9%) a persistat pierderea simțului gustativ când au fost evaluate cu ajutorul unui test efectuat acasă. În medie, persoanele au spus că simțul gustativ s-a clasat pe locul opt din zece după boală, în comparație cu un loc nouă din zece înainte de a se îmbolnăvi de COVID-19.

Rezultatele acestui studiu, spune dr. Frasnelli, arată că afectarea simțului olfactiv și a simțului gustativ poate persista la un număr mare de persoane cu COVID-19.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe