Acasă » ACTUALITATE » Internaționale
Pierderea mirosului și a gustului, validate ca simptome COVID-19

Un studiu nou le sugerează clinicienilor să includă și afectarea unor simțuri drept măsură standard de screening la persoanele suspectate de COVID-19. Recent, pierderea simțului olfactiv și a simțului gustativ au fost validate ca fiind simptome ale COVID-19 la pacienții cu o rată mare de recuperare.
Presa străină scrie că pierderea mirosului și pierderea simțului gustativ au fost asociate în trecut doar la modul de anecdotă cu infecțiile de tip COVID-19. Într-un studiu publicat în 12 aprilie în jurnalul „International Forum of Allergy & Rhinology”, cercetătorii de la University of California San Diego au raportat primele dovezi empirice care asociază clar pierderea anumitor simțuri cu COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2.
„Pe baza studiului nostru, dacă o persoană și-a pierdut mirosul și simțul gustului, ea are o probabilitate de 10 ori mai mare de a avea o infecție COVID-19 decât alte cauze ale infecției. Cel mai frecvent prim semn al unei infecții COVID-19 rămâne febra, dar oboseala și pierderea mirosului și a simțului gustativ urmează în lista celor mai comune simptome inițiale. Știm că COVID-19 este cauzată de un virus extrem de contagios. Acest studiu susține ideea de a fi conștienți de pierderea mirosului și a simțului gustativ ca semne timpurii ale COVID-19”, a declarat dr. Carol Yan, specialist în otorinolaringologie și chirurg la UC San Diego Health.
Cum s-a desfășurat cercetarea
Dr. Carol Yan și colegii săi au avut în vedere pentru studiu 1.480 de pacienți cu simptome asemănătoare gripei și care erau considerați potențial bolnavi de COVID-19. Aceștia au fost testați la UC San Diego Health în perioada 3 martie – 29 martie. Din numărul total, 102 pacienți au fost testați pozitiv, având virusul, iar 1.378 au avut rezultate negative. Acest studiu a inclus răspunsurile la chestionare obținute de la 59 de pacienți cu COVID-19 și de la 203 pacienți fără COVID-19.
Potrivit dr. Carol Yan, acest studiu demonstrează prevalența mare și prezentarea unică a unor tulburări ale simțurilor la pacienții pozitivi (cu SARS-CoV-2). Dintre pacienții care au raportat că și-au pierdut mirosul și gustul, pierderea acestor simțuri a fost de regulă profundă, nu a avut o formă ușoară. Dar rata de recuperare a mirosului și a gustului a fost mare și pacienții și-au recuperat aceste simțuri în decurs de două până la patru săptămâni de la infecție, scrie sciencedaily.com.
„Studiul nostru a arătat nu doar că incidența mare a pierderii mirosului și gustului este specifică infecției COVID-19, dar am descoperit din fericire și că la majoritatea oamenilor, recuperarea simțurilor a fost în general rapidă. Dintre pacienții cu COVID-19 cu pierderea mirosului, peste 70% au raportat ameliorarea acestui simț la momentul la care au completat chestionarul, iar dintre cei care nu au raportat o ameliorare a simțurilor mulți fuseseră diagnosticați abia recent”, a explicat dr. Carol Yan.