Newsflash
Internaționale

Pierderea mirosului și a gustului, validate ca simptome COVID-19

de Florentina Ionescu - apr. 15 2020
Pierderea mirosului și a gustului, validate ca simptome COVID-19

Un studiu nou le sugerează clinicienilor să includă și afectarea unor simțuri drept măsură standard de screening la persoanele suspectate de COVID-19. Recent, pierderea simțului olfactiv și a simțului gustativ au fost validate ca fiind simptome ale COVID-19 la pacienții cu o rată mare de recuperare.

pierderea mirosului covid 19 studiu

Presa străină scrie că pierderea mirosului și pierderea simțului gustativ au fost asociate în trecut doar la modul de anecdotă cu infecțiile de tip COVID-19. Într-un studiu publicat în 12 aprilie în jurnalul „International Forum of Allergy & Rhinology”, cercetătorii de la University of California San Diego au raportat primele dovezi empirice care asociază clar pierderea anumitor simțuri cu COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

„Pe baza studiului nostru, dacă o persoană și-a pierdut mirosul și simțul gustului, ea are o probabilitate de 10 ori mai mare de a avea o infecție COVID-19 decât alte cauze ale infecției. Cel mai frecvent prim semn al unei infecții COVID-19 rămâne febra, dar oboseala și pierderea mirosului și a simțului gustativ urmează în lista celor mai comune simptome inițiale. Știm că COVID-19 este cauzată de un virus extrem de contagios. Acest studiu susține ideea de a fi conștienți de pierderea mirosului și a simțului gustativ ca semne timpurii ale COVID-19”, a declarat dr. Carol Yan, specialist în otorinolaringologie și chirurg la UC San Diego Health.

Cum s-a desfășurat cercetarea

Dr. Carol Yan și colegii săi au avut în vedere pentru studiu 1.480 de pacienți cu simptome asemănătoare gripei și care erau considerați potențial bolnavi de COVID-19. Aceștia au fost testați la UC San Diego Health în perioada 3 martie – 29 martie. Din numărul total, 102 pacienți au fost testați pozitiv, având virusul, iar 1.378 au avut rezultate negative. Acest studiu a inclus răspunsurile la chestionare obținute de la 59 de pacienți cu COVID-19 și de la 203 pacienți fără COVID-19.

Potrivit dr. Carol Yan, acest studiu demonstrează prevalența mare și prezentarea unică a unor tulburări ale simțurilor la pacienții pozitivi (cu SARS-CoV-2). Dintre pacienții care au raportat că și-au pierdut mirosul și gustul, pierderea acestor simțuri a fost de regulă profundă, nu a avut o formă ușoară. Dar rata de recuperare a mirosului și a gustului a fost mare și pacienții și-au recuperat aceste simțuri în decurs de două până la patru săptămâni de la infecție, scrie sciencedaily.com.

„Studiul nostru a arătat nu doar că incidența mare a pierderii mirosului și gustului este specifică infecției COVID-19, dar am descoperit din fericire și că la majoritatea oamenilor, recuperarea simțurilor a fost în general rapidă. Dintre pacienții cu COVID-19 cu pierderea mirosului, peste 70% au raportat ameliorarea acestui simț la momentul la care au completat chestionarul, iar dintre cei care nu au raportat o ameliorare a simțurilor mulți fuseseră diagnosticați abia recent”, a explicat dr. Carol Yan.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe