Newsflash
Internaționale

Peste 1.000 de medici din Franța au demisionat

de Dorina Novac - ian. 15 2020
Peste 1.000 de medici din Franța au demisionat

Peste 1.000 de medici din sistemul de sănătate public din Franța și-au dat demisia din funcțiile administrative, printr-o scrisoare adresată Ministerului Sănătății.

Marți, 14 ianuarie, la Facultatea de Medicină de la Spitalul Pitié Salpêtrière din Paris, mai mulți doctori din sistemul de sănătate public au anunțat demisia a peste 1.000 de medici din funcțiile administrative.

demisie medici
Medici din sistemul de sănătate public, la Spitalul Pitié Salpêtrière din Paris. Sursă imagine: Le Figaro

 

Medicii din spitalele franceze (șefi de secții, profesori și chirurgi) cer negocieri cu privire la buget, la salarii și denunță deficiența planului de urgență a ministrului Sănătății.

De asemenea, medicii avertizează că lipsa personalului, reducerea numărului de paturi, în special în secțiile de Terapie Intensivă pediatrică, fuziunea sau chiar închiderea serviciilor medicale aduc sistemul de sănătate public în pragul colapsului, punând în pericol viața pacienților.

„Spitalele publice din Franța sunt pe «moarte». Iar aceste demisii sunt un mod de a spune Guvernului că măsurile luate nu sunt bune”, a declarat Jean-Luc Jouve, șeful secției de chirurgie ortopedică pediatrică din cadrul spitalului La Timone din Marsilia.

profesorul Jean-Luc Jouve
Jean-Luc Jouve, șeful secției de chirurgie ortopedică pediatrică din cadrul spitalului La Timone din Marsilia

Mai mult, aceștia cer o creștere semnificativă a salariilor, cu scopul de a atinge salariile medii OCDE în domeniul sanatății, precum și angajarea personalului medical, informează Le Figaro.

Aceste demisii, însă, nu-i vor afceta pe pacienți, spun medicii, deoarece vor continua să-i îngrijească, respectând, astfel, jurământul lui Hipocrate.

În 2000, Organizația Mondială a Sănătății cota sistemul medical din Franța ca fiind cel mai bun din 191 de țări, scrie The Guardian. Însă, un studio publicat în revista medicală Lancet, în 2017, l-a plasat pe locul 15 pentru calitatea serviciilor din asistența medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe