Newsflash
Internaționale

Persoanele cu exces de greutate, risc mai mare de complicații din cauza SARS-CoV-2

de Dorina Novac - mai 13 2021
Persoanele cu exces de greutate, risc mai mare de complicații din cauza SARS-CoV-2

Riscul de a ajunge la spital cu complicații asociate COVID-19 crește în cazul pacienților cu exces de greutate, arată un studiu realizat de cercetători britanici.

Revista britanică The Lancet Diabetes &Endocrinology a publicat rezultatele primului studiu care stabilește legătura dintre indicele de masă corporală (IMC) și COVID-19, scrie ria.ru.

exces de greutate

Cercetarea include datele a 20.000 de pacienţi cu coronavirus din Marea Britanie care au fost internaţi în primul val al pandemiei de COVID-19.

Rezultatele studiului publicate în The Lancet au arătat că riscul de a face o formă gravă de COVID-19 crește la persoanele cu un IMC mai mare de 23 (deși IMC este considerat normal între 18,5 și 24,9). 

Mai mult, cu fiecare unitate adăugată la IMC, crește riscul de spitalizare cu 5%, iar probabilitatea de a ajunge la terapie intensivă, cu 10%. 

Datele studiului arată că efectele excesului de greutate la cei care riscă să sufere de complicaţii asociate SARS-CoV-2 nu afectează în egală măsură toate grupele de vârstă. Astfel, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani sunt mai vulnerabili.

Mai mult, după vârsta de 60 de ani riscul scade, iar la cei cu vârsta peste 80 de ani, greutatea are în general un efect redus asupra evoluției bolii.

„Studiul nostru arată că și obezitatea moderată este asociată cu un risc crescut de a face complicații grave. Riscurile cresc dramatic pe măsură ce IMC crește”, a precizat autoarea principală a studiului, dr. Carmen Piernas, cercetător la Nuffield Department of Primary Care Health Sciences din cadrul Universităţii Oxford.

Potrivit acesteia, acest risc este cel mai mare la persoanele cu vârsta sub 40 de ani, în timp ce după 80 de ani greutatea nu are practic niciun efect asupra probabilității de a dezvolta o formă severă de COVID-19. 

De asemenea, conform studiului, și persoanele subponderale, cu IMC sub 18,5%, sunt vulnerabile să facă forme severe de COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe