Newsflash
Internaționale

Persoanele cu boli autoimune rare au risc mai mare de deces în pandemie

de Florentina Ionescu - dec. 7 2020
Persoanele cu boli autoimune rare au risc mai mare de deces în pandemie

Un studiu nou, condus de experții de la Universitatea din Nottingham, a arătat că persoanele diagnosticate cu boli reumatismale autoimune rare au un risc mai mare de deces la o vârstă fragedă în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit www.sciencedaily.com, rezultatele acestui studiu (publicate în jurnalul „Rheumatology”) au fost munca unei echipe de cercetători și doctori de la Registration of Complex Rare Diseases Exemplars in Rheumatology (RECORDER).

studiu boli reumatismale rare
Credit foto:Dr. Manuel González Reyes de la Pixabay

 

Experții au analizat dosarele medicale electronice a 170.000 de persoane din Anglia, care aveau diagnostic de boli reumatismale autoimune rare. Între lunile martie și aprilie 2020 (primele două luni ale pandemiei de COVID-19), echipa de cercetători a descoperit că 1815 dintre aceste persoane au decedat.

„Persoanele cu boli rare au adeseori prognostic mai slab în general, așa că am vrut să aflăm ce impact a avut pandemia de COVID-19. Din studiul nostru știm că în primele luni ale pandemiei, oamenii cu acest gen de boli au avut un risc mai mare de deces decât populația genrală. Următorii pași în cercetarea noastră sunt să observăm data de pe certificatul de deces și să aflăm de ce au murit acești oameni. Vom examina dacă decesul s-a datorat infecției de tip COVID-19 sau în ce măsură decesul se datorează perturbării sau întreruperii serviciilor de sănătate”, a declarat dr. Fiona Pearce de la School of Medicine din cadrul Universității Nottingham, una dintre coautorii studiului.

Rezultatele au mai arătat și că:

  • Riscul de deces în timpul pandemiei de COVID-19 pentru persoanele cu aceste boli autoimune rare a crescut de la vârsta de 35 de ani,
  • Femeile cu boli reumatismale autoimune rare au avut un risc de deces similar cu cel al bărbaților în timpul pandemiei,
  • Pentru persoanele din câmpul muncii care sufereau de boli reumatismale autoimune rare, riscul de deces în timpul primelor luni de pandemie a fost similar cu cel al unor persoane cu 20 de ani mai în vârstă din populația generală.

Cercetătorii au tras concluzia că acest studiu este un pas important, pentru că îi ajută să înțeleagă impactul pandemiei de COVID-19 asupra persoanelor cu boli reumatismale autoimune rare din Marea Britanie.

Totodată, rezultatele studiului demonstrează că, ga grup, persoanele cu boli precum lupusul au fost afectate disproporționat și, prin urmare, este necesar să li se ofere ajutor și susținere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe