Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Patru subtipuri diferite de long COVID, identificate cu inteligența artificială

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 10 ianuarie 2023, ora 10:07

Într-un studiu bazat pe învățare automată (machine learning), experții au putut să identifice patru subtipuri distincte de long COVID.

Cercetătorii încearcă, astfel, să înțeleagă factorii de risc care fac ca unii oameni să fie mai predispuși să dezvolte simptome variate ale sindromului long COVID (numit și „ COVID lung”), scrie newatlas.com.

Într-un studiu realizat recent, folosind învățarea automată (o ramură a inteligenței artificiale) pentru a urmări grupurile de simptome în rândul a aproape 35.000 de pacienți cu COVID-19, cercetătorii au identificat patru tipuri distincte de sindrom long COVID. Aceste rezultate sugerează că long COVID este o boală diversă, cu o paletă largă de manifestări clinice, arată site-ul menționat. 

covid-tuse-femeie

Această nouă cercetare a analizat două cohorte mari de pacienți, toți având cel puțin un simptom persistent care a durat între 30 și 180 de zile după o infecție cu virusul SARS-CoV-2. Un algoritm de învățare automată a sortat un volum uriaș de date de la aceștia, acoperind aproape 137 de simptome diferite prelungite.

În acest studiu nou, publicat în „Nature Medicine”, cercetătorii au descris „patru subfenotipuri dominate de noi condiții ale sistemelor cardiac și renal (subfenotipul 1); ale sistemului respirator, asociate cu probleme de somn și de axietate (subfenotipul 2); ale sistemelor musculoscheletal și nervos (subfenotipul 3); și ale sistemelor digestiv și respirator (subfenotipul 4)”.

S-a constatat că primul subtip a fost cel mai comun, fiind întâlnit la 34% dintre pacienții cu long COVID din setul de date medicale. Acest subfenotip a inclus pacienții cu probleme cardiace și probleme renale, cu anemie și tulburări ale sistemului circulator.

Al doilea subfenotip identificat, aproape la fel de des întâlnit ca primul, a reprezentat 33% dintre toate cazurile. În acest caz, prezența sindromului long COVID a fost dominată de simptome respiratorii persistente, de durere în piept, de anxietate, dureri de cap și insomnie.

Al treilea subtip (23% dintre pacienți) a fost asociat cu tulburări ale sistemelor musculoscheletal și nervos, inclusiv afectarea nervilor și durere de cap.

Ultimul subtip a fost cel mai rar întâlnit, observat la doar 10% dintre pacienți. El a fost dominat de tulburări gastrointestinale, inclusiv de durere de stomac, greață, probleme intestinale.

Unul dintre autorii co-seniori ai acestui studiu nou subliniază că o mai bună înțelegere a gamei variate de manifestări clinice ale sindromului long COVID nu doar că îi ajută pe doctori să trateze pacienții într-un mod mai eficient, dar în același timp ghidează cercetătorii care lucrează pentru a dezvolta noi tratamente pentru această boală cronică.

Etichete: simptome long covid long COVID studiu covid lung cercetare covid lung covid lung invatare automata inteligenta artificiala post covid sindromul post covid sechele post covid sindrom post covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.