Newsflash
Internaționale

Pandemia de COVID-19: situația pe mapamond în această săptămână

de L. Budin - mai 6 2021
Pandemia de COVID-19: situația pe mapamond în această săptămână

India raportează un număr record de infectări, SUA dă undă verde suspendării temporare a dreptului de proprietate intelectuală pentru vaccinurile anti-COVID, iar Tokyo cere prelungirea stării de urgență.

India a raportat, la data de 6 mai, un record de 412.262 de cazuri noi și 3.980 de decese zilnice, în timp ce al doilea val de infectări împovărează tot mai mult sistemul de sănătate și se răspândește de la oraș în vasta zona rurală a țării, arată Reuters. Numărul de infectări în rândul națiunii aflate pe locul secund, ca populație, a depășit 21 de milioane de la începutul pandemiei, cu un total de 230.168 de morți.

india-covid2

Decizie istorică a SUA

În acest context îngrijorător, administrația Biden s-a declarat favorabilă suspendării temporare a dreptului de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva COVID-19. Scopul este de a accelera producția mondială de seruri pentru imunizare, arată Le Monde.

Modalitățile concrete ale acestei suspendări trebuie stabilite, prin consens, în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care a fost sesizată din octombrie anul trecut de către India și Africa de Sud, cu susținerea a zeci de țări.

Statele Unite au fost, până nu demult, oponenții principali ai acestei suspendări. Decizia de ultimă oră a SUA a fost salutată de directorul general al Organizației Modiale a Sănătății, care a catalogat acest stadiu de luptă împotriva pandemiei drept „istoric”.

Tokyo, stare de urgență

Capitala Japoniei încearcă să extindă până pe data de 31 mai starea de urgență deja instituită, pentru a ține sub control rata infectărilor. Solicitarea ridică din nou semne de întrebare legate de capacitatea sa de a găzdui Jocurile Olimpice, arată Reuters.

Japonia a sperat că o stare de urgență „scurtă și puternică” ar putea ține în frâul cel de-al patrulea val al infectărilor, cu doar trei luni înainte de organizarea competițiilor olimpice de la Tokyo.

măsuri sanitare în australia

Autoritățile australiene au reinstituit, în Sidney, măsurile sanitare - distanțare socială, purtarea măștii, restricții de circulație - , de teama răspândirii variantei indiene a coronavirusului, arată Reuters

Măsurile au fost luate după ce un bărbat de 50 de ani a fost prima persoană depistată cu această variantă, în New South Wales, sursa infectării sale dând dureri de cap autorităților sanitare. Testele au arătat că bărbatul a fost infectat cu o variantă detectată inițial în India, iar secvențierea genomică a legat cazul de un călător întors din Statele Unite, dar modalitatea de transmitere între cei doi nu e clară.

Restricții în Maldive

Din data de 6 mai, în Maldive se vor impune restricții de circulație pe timp de noapte. Măsura a fost luată în contextul în care infectările zilnice s-au dublat, cauza fiind, se crede, numărul mare de persoane mobilizate cu ocazia alegerilor locale și adunările familiale în timpul Ramadanului, relatează Reuters. 

Majoritatea cazurilor au fost depistate în capitala Malé. Restricțiile se referă la circulația între insule, dar nu îi privesc pe turiștii care vor să ajungă în stațiuni, dacă aceștia prezintă teste COVID negative.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe