Newsflash
Internaționale

Pandemia a redus numărul de nașteri

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 21 2022
Pandemia a redus numărul de nașteri

Numărul de nașteri a scăzut cu 14% în ianuarie 2021 comparativ cu ianuarie 2020, probabil o consecinţă a primului val de COVID-19.

baby-gc208d4680_1920Ianuarie 2021 a fost la distanţă de nouă-zece luni faţă de primul lockdown. Scăderea numărului de nașteri a fost mult mai importantă în ţări cu sisteme de sănătate problematice.

Lituania și România au înregistrat cele mai mari scăderi, de 28%, respectiv 23%, în timp ce în Suedia, unde nu a existat lockdown, rata nașterilor s-a menţinut în limite normale, arată cercetările publicate în revista Human Reproduction.

Specialiștii trag un semnal de alarmă că aceste probleme ar putea determina consecinţe pe termen lung, în special în vestul Europei, unde există o populaţie îmbătrânită. În această zonă, cu cât perioadele de carantină au fost mai lungi, cu atât au existat mult mai puţine sarcini confirmate, chiar și în ţări în care pandemia nu a avut un impact semnificativ.

O explicaţie ar fi teama cuplurilor legată de o criză sanitară și socială la momentul primului val de COVID-19. Distanţarea fizică, frica de virus, criza socială și economică au reprezentat factori indirecţi care au jucat un rol important în amânarea sarcinilor.

De exemplu, în Anglia sau Ţara Galilor s-a înregistrat o scădere cu 13% în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 și 2019. În Franţa sau Spania s-a înregistrat o scădere de 14%, respectiv 23%. În martie 2021, nașterile au revenit la o rată similară cu cea prepandemică.

Citiți și: Ambasadori în lupta cu cancerul de col uterin


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-europe-63253517

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe