Newsflash
Internaționale

Pacienții cu SIDA, amenințați de o formă gravă de Mpox

de L. Budin - feb. 22 2023
Pacienții cu SIDA, amenințați de o formă gravă de Mpox

„Mpox fulminant” se manifestă prin necroze masive la nivelul tegumentelor, zonelor genitale și plămânilor, arată un studiu publicat în The Lancet.

Un studiu arată că o formă „gravă și necrozantă” a Mpox – denumirea actuală a variolei maimuței – prezintă un risc deosebit pentru persoanele infectate cu HIV. Riscul de mortalitate este ridicat, subliniază specialiștii.

vaccinare-monkeypox1

Epidemia de Mpox, care s-a răspândit în lume în 2022, înainte de scădea în intensitate, a afectat în special bărbații homosexuali, informează Le Parisien, preluând o știre AFP.

Or, în rândul acestei populații se află un procent important de persoane infectate cu HIV – virusul care, în stadiu avansat, declanșează SIDA, afectând imunitatea pacientului și făcându-l vulnerabil la o serie de boli.

Cercetătorii au analizat riscurile îmbolnăvirii cu Mpox la pacienții deja infectați cu HIV. Au fost studiate cazurile a circa 400 de pacienți infectați simultan cu HIV și cu virusul variolei maimuței. La pacienții la care infecția cu HIV era în stadiu avansat, cercetătorii au observat că boala căpăta forme foarte severe, calificate drept „Mpox fulminant”. Se manifesta prin necroze masive la nivelul tegumentelor, zonelor genitale și plămânilor.

„Mpox fulminant” a cauzat decesul a 27 de pacienți diagnosticați cu SIDA.

Concluziile studiului ar trebui să determine autoritățile sanitare să încerce să vaccineze contra variolei maimuței, cu prioritate, persoanele infectate cu HIV, spun autorii studiului.

Ei mai adaugă că această formă gravă a Mpox ar trebui adăugată pe lista bolilor caracteristice SIDA. Liste cuprinde circa 15 patologii care sunt considerate deosebit de periculoase în caz de infecție avansată cu HIV.

Un robot cu senzor biologic ar putea ajuta la diagnosticarea bolilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe