Newsflash
Internaționale

Pacienții COVID cu anosmie își recuperează mirosul în 12 luni

de L. Budin - iun. 25 2021
Pacienții COVID cu anosmie își recuperează mirosul în 12 luni

Pierderea de durată a mirosului, cauzată de îmbolnăvirea cu COVID-19, are un „prognostic excelent” de recuperare în decurs de un an, arată un studiu francez.

Cercetarea a fost publicat în Jurnalul Asociației Americane de Medicină (JAMA). La studiu au participat 97 de pacienți infectați cu coronavirus, care-și pierduseră simțul mirosului pentru o perioadă mai mare de 7 zile, arată France 24, preluând o știre AFP.

studiu-anosmie

Rezultate pozitive

Cercetarea a fost condusă de Marion Renaud, șef de clinică la serviciul ORL al Spitalelor universitare (CHU) din Strasbourg, Franța, cu susținerea institutului de specialitate IHU Strasbourg.  

După 4 luni,  84,3% din pacienți își recăpătaseră mirosul, iar după 12 luni, 96,1% din pacienți își recăpătaseră simțul olfactiv.

Dintre pacienții monitorizați preț de 12 luni, doar doi au rămas hiposmici, cu sensibilitatea olfactivă diminuată.

Tinerii, mai afectați

Cercetătoarea a subliniat că rezultatele sunt de natură să încurajeze pacienții, o bună parte dintre ei având șanse mari să-și recupereze simțul olfactiv chiar în primele luni după boală.

„Prognosticul recuperării mirosului după un an este excelent. Pierderea mirosului afectează mai ales tinerii, iar prognosticul de recuperare e mai bun în cazul lor”, a declarat, pentru AFP, Marion Renaud.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe