Newsflash
Internaționale

Originea posibilă a variantei Omicron, un șoarece

de Florentina Ionescu - ian. 10 2022
Originea posibilă a variantei Omicron, un șoarece

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar fi putut să provină de la un șoarece, însă în prezent oamenii de știință se întreabă de la ce fel de șoarece.

Cercetătorii de la Chinese Academy of Sciences din Beijing au raportat recent noi dovezi interesante, despre o posibilă origine a variantei Omicron a SARS-CoV-2: aceasta ar putea să provină de la un șoarece. 

omicron studiu origine soarece
Foto: pixabay.com

Lucrarea de cercetare, postată pe serverul BioRxiv, a fost preluată rapid și publicată câteva zile mai târziu de „Journal of Genetics and Genomics”, scrie medicalxpress.com. Lucrarea nu ține cont de teoria precedentă, cum că secvența Spike cu mai multe mutații a Omicron ar fi evoluat sub o infecție apărută la o persoană imunocompromisă sever.

Ideea principală a cercetătorilor care cred că Omicron ar fi apărut de la un șoarece este că animalul ar fi putut fi infectat cu virusul uman SARS-CoV-2 printr-un „transfer zoonotic inversat” (reverse zoonotic transfer), în urma căruia virusul a evoluat și a dobândit multe dintre cele 45 de noi mutații, iar apoi a fost ulterior transmis înapoi la oameni.

Autorii au emis ipoteza cum că, dacă Omicron a evoluat, într-adevăr, într-un șoarece, apoi trăsăturile specifice detaliate ale celor 45 de mutații pe care le-a dobândit virusul ar trebui să se reflecte direct în acest sens. Cercetătorii au descoperit că spectrul mutațional molecular de la Omicron a fost diferit în mod semnificativ de cel al altor virusuri care au evoluat în pacienții umani, dar că seamănă foarte mult cu spectrul asociat cu evoluția virusului în celulele șoarecilor.

Și alți cercetători au sugerat recent că varianta Omicron ar fi putut să aibă originea ca urmare a unei gazde intermediare, cum ar fi un șobolan sau chiar un cerb, însă acest studiu este primul care pune cap la cap acest tip de transmitere zoonotică în doi pași, arată sursa menționată, oferind mai multe detalii despre această teorie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe