Newsflash
Internaționale

OMS și UNICEF fac apel pentru a oferi Afganistanului ajutoare medicale

de Florentina Ionescu - aug. 23 2021
OMS și UNICEF fac apel pentru a oferi Afganistanului ajutoare medicale

În ultima săptămână, OMS a distribuit echipamente din stocurile proprii unor parteneri și unor spitale, pentru a ajuta populația din Afganistan. Dar cantitatea acestor ajutoare medicale este în continuă scădere.

Potrivit unui comunicat transmis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), majoritatea avioanelor care zboară către Afganistan pentru a evacua personalul sosesc goale, iar din acest motiv sunt ratate oportunitățile de a aduce materiale medicale și alte tipuri de ajutoare umanitare populației din această țară. 

echipamente medicale

Peste 500 de tone de ajutoare din partea OMS, programate a fi transportate în trei zboruri către Afganistan săptămâna aceasta și săptămâna viitoare rămân într-un depozit logistic al OMS în Dubai’s International Humanitarian City.

Printre aceste ajutoare se află: medicamente pentru traumatisme, medicamente esențiale și echipamente medicale, medicamente pentru pneumonie, echipamente pentru managementul malnutriției acute severe și echipamente medicale pentru managementul bolilor cronice.

În același comunicat transmis, în contextul blocajului de pe aeroportul din Kabul, OMS și UNICEF ce ajutorul statelor din lume pentru a livra ajutoare medicale esențiale pentru Afganistan. Într-o declarație comună, dr, Ahmed Al-Mandhari (directorul regional al OMS pentru zona Estică și Mediteraneană a OMS) și George Laryea-Adjei (directorul regional al UNICEF pentru zona de Sud a Asiei) au tras un semnal de alarmă:

„Pe măsură ce nevoile umanitare în Afganistan sunt în creștere, capacitatea de a răspunde la aceste nevoi scade rapid. OMS și UNICEF cer accesul imediat de a livra medicamente și alte echipamente salvatoare de vieți milioanelor de oameni care au nevoie de ajutor”.

De asemenea, cei doi reprezentanți ai OMS și UNICEF atrag atenția că deși principalul punct central în ultimele zile au fost operațiunile aeriene majore pentru evacuarea afganislor vulnerabili, nevoile umanitare masive cu care se confruntă majoritatea populației nu ar trebui să fie neglijate. 

„Chiar și anterior evenimentelor din ultimele săptămâni, Afganistanul a reprezentat a treia cea mai mare operațiune umanitară din lume, cu peste 18 milioane de persoane care necesită asistență”.

În mesajul comun se arată că OMS și UNICEF își iau angajamentul să livreze echipamente medicale și medicamente pentru populația din Afganistan.

„Chiar și așa, fără zboruri comerciale cărora să li se permită să aterizeze în prezent în Kabul, nu avem nicio modalitate de a introduce în țară ajutoarele și echipamentele și nu avem cum să îi ajutăm pe cei care au nevoie de ele. Alte agenții umanitare sunt constrânse în mod similar. (...) Noi ne luăm angajamentul de a rămâne în Afganistan și de a furniza echipamente”.

Mesajul integral al OMS și UNICEF referitor la situația din Afganistan poate fi citit la acest link.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe