Newsflash
Internaționale

OMS: peste 700 de milioane de oameni au hipertensiune netratată

de Florentina Ionescu - aug. 25 2021
OMS: peste 700 de milioane de oameni au hipertensiune netratată

Numărul de persoane care au hipertensiune arterială s-a dublat la 1,28 miliarde, din anul 1990 încoace, arată cele mai recente date ale OMS.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Imperial College London au transmis un comunicat de presă cu un mesaj comun, dat publicității astăzi. 

hipertensiune

Numărul de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani cu hipertensiune arterială a crescut de la 650 de milioane la 1,28 miliarde în ultimii 30 de ani, potrivit primei analize comprehensive globale în ceea ce privește prevalența, depistarea, tratamentul și controlul hipertensiunii arteriale.

Analiza a fost condusă de Imperial College London și de OMS și a fost publicată azi în jurnalul The Lancet. Aproape jumătate dintre aceste persoane nu știu că suferă de hipertensiune arterială.

Studiul acesta a fost condus de o rețea globală de medici și cercetători, acoperind perioada cuprinsă între 1990-2019. Analiza a folosit tratamentul și măsurarea tensiunii arteriale de la peste 100 de milioane de persoane cu vârste între 30 și 79 de ani din 184 de țări, împreună aceștia acoperind un eșantion suficient de mare de persoane cât să fie considerat cel mai comprehensiv review al trendurilor globale ale hipertensiunii până la această dată.

Prin analiza acestei cantități masive de date, cercetătorii au descoperit că a fost o schimbare prea mică în rata generală a hipertensiunii arteriale în lume din 1990 și până în 2019, dar povara acesteia s-a mutat de pe națiunile bogate pe țările cu venituri mici și medii.

Rata de incidență a hipertensiunii a scăzut în țările considerate bogate, care acum au unele dintre cele mai scăzute rate.

Date-cheie din acest studiu:

  • Canada, Peru și Elveția au cea mai mică prevalență a hipertensiunii din lume, în 2019
  • Cele mai mari rate de prevalență ale hipertensiunii (la femei) au fost înregistrate în Republica Dominicană, Jamaica și Paraguay.
  • Cele mai mari rate de prevalență ale hipertensiunii (la bărbați) au fost înregistrate în Ungaria, Paraguay și Polonia.
  • Studiul a scos la iveală goluri semnificative în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul.
  • Aproape 580 de milioane de oameni trăiesc cu hipertensiune arterială (41% dintre femei și 51% dintre bărbați), iar toate aceste milioane sunt persoane care nu știu că suferă de această boală, deoarece nu au fost niciodată diagnosticate.
  • Studiul a indicat că mai mult de jumătate dintre persoanele (53% dintre femei și 62% dintre bărbați) cu hipertensiune – sau un total de 720 de milioane de persoane – nu au priit tratamentul de care aveau nevoie.
  • Tensiunea arterială a fost controlată, ceea ce înseamnă că medicamentele au fost eficiente în scăderea valorilor, în cazul a mai puțin de 1 femeie din 4 și 1 din 5 bărbați cu hipertensiune.

Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe