Newsflash
Internaționale

OMS: pact împotriva diabetului și insulină la prețuri accesibile

de L. Budin - apr. 15 2021
OMS: pact împotriva diabetului și insulină la prețuri accesibile

La 100 de ani de la descoperirea insulinei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un Pact împotriva diabetului, pentru ca toate persoanele diagnosticate să aibă acces la tratament şi la îngrijiri medicale accesibile.

Pe fondul înmulțirii cazurilor de diabet în lume, OMS cere ca insulina să fie comercializată la prețuri accesibile, informează AFP, preluată de Agerpres.

Numărul persoanelor cu diabet a crescut de patru ori pe parcursul ultimilor 40 de ani”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a adăugat că diabetul este „singura dintre marile boli netransmisibile pentru care riscul de mortalitate prematură creşte, în loc să scadă”.

glicemie_diabet

criză de soluționat

Directorul OMS consideră că e cu atât mai important să fie soluționată criza diabetului în plină pandemie, cu cât un procent foarte mare din pacienţii spitalizaţi cu forme grave de COVID-19 suferă de această tulburare metabolică.

Peste 420 de milioane de persoane au diabet, iar cele mai multe trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Numărul deceselor asociate diabetului a crescut cu 70%,  față de cele din anul 2000, şi a ajuns la circa 1,5 milioane pe an.

Preț prohibitiv

În pofida descoperirii insulinei în urmă cu 100 de ani, mulţi dintre diabetici continuă să lupte în prezent pentru a avea acces la acest medicament din cauza preţului său. Trei producători domină piaţa mondială şi fixează preţuri care, potrivit OMS, se dovedesc a fi prohibitive pentru mulţi indivizi şi multe ţări.

În 2019, OMS a lansat un program ce vizează intrarea în procedură de pre-autorizare a produselor fabricate de alte companii farmaceutice.

Este un eşec pentru societatea şi comunitatea internaţională dacă persoanele care au nevoie de insulină întâmpină dificultăţi financiare pentru a achiziţiona acest medicament”, a subliniat directorul general al OMS.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe