Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

OMS nu recomandă plasma convalescentă pentru tratarea COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 7 decembrie 2021, ora 17:49

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă folosirea plasmei convalescente pentru pacienții cu COVID-19.

Dovezile actuale, spun experții, arată că nu există nicio îmbunătățire în ce privește supraviețuirea și alte măsuri importante. 

Așadar, plasma convalescentă (transfuzia de plasmă din sânge de la o persoană care s-a recuperat după perioada în care a avut COVID-19) nu este recomandată pentru pacienții cu COVID-19, se arată într-o declarație a unui grup de experți internaționali din cadrul OMS (a WHO Guideline Development Group), potrivit unui comunicat transmis de Organizația Mondială a Sănătății. 

aparate plasma convalescenta

OMS și-a actualizat recomandările recente cu privire la metodele terapeutice care includ plasma convalescentă. Pentru pacienții care nu suferă de forme severe de COVID-19, experții OMS recomandă împotriva folosirii plasmei convalescente, subliniind totodată că acceasta ar trebui folosită doar în studiile clinice pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID-19, potrivit comunicatului de presă.

Dovezile actuale, potrivit sursei citate, arată că plasma convalescentă nu îmbunătățește rata de supraviețuire și nu reduce nevoia de ventilație mecanică, iar în același timp, costurile procedurii sunt semnificative. 

captura the BMJ
„A living WHO guideline on drugs for covid-19” - sursa: The BMJ

 

Un panel independent de experți din cadrul OMS a analizat datele obținute din 16 studii clinice controlate și randomizate, care au inclus 16.236 de pacienți cu infecție cu SARS-CoV-2 non-severă, severă și critică. Deși dovezile ce arată că plasma convalescentă nu are niciun beneficiu în cazul pacienților cu formă non-severă au fost certe, în cazul pacienților cu formă severă și critică de boală beneficiul a fost diferit. 

Astfel, studiile clinice randomizate pentru aceste grupuri ar trebui să continue, arată OMS. Aceasta este a șaptea actualizare a OMS cu privire la recomandările măsurilor terapeutice pentru COVID-19.

Puteți citi mai multe despre recomandările OMS aici. Mai multe detalii despre studii au fost publicate în jurnalul „The BMJ”, aici.

Etichete: plasma convalescenta plasma covid recomandare oms recomandari OMS OMS Organizatia Mondiala a Sanatatii studii covid tratament plasma terapii plasma

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.