Newsflash
Internaționale

OMS: „E momentul să învățăm un nou cuvânt: infodemiologie”

de Florentina Ionescu - nov. 9 2020
OMS: „E momentul să învățăm un nou cuvânt: infodemiologie”

Organizația Mondială a Sănătății a publicat pe site-ul oficial un infografic prin care îndeamnă oamenii să verifice informațiile, pentru a diminua curba „infodemiei” în contextul actual.

Pe site-ul OMS sunt prezentate câteva metode prin care oamenii pot stopa răspândirea dezinformării în ceea ce privește COVID-19. Un argument, potrivit OMS, este că „toți suntem expuși la o cantitate uriașă de informații despre COVID-19, zi de zi, dar nu toate aceste informații sunt de încredere”.

infodemie OMS

Din cauza pandemiei de COVID-19, spun reprezentanții OMS, cei mai mulți dintre noi au un nou cuvânt în vocabular: epidemiologie. „Acum este momentul să învățăm un alt cuvânt nou: infodemiologie”, se arată pe site-ul OMS.

Sursa citată spune că un volum uriaș de informații despre pandemia de COVID-19 se numește infodemie. Pe când infodemiologia este studiul acelor informații și studiul asupra modului în care putem ține sub control acele informații.

Trucuri pentru a indentifica dezinformarea și informațiile greșite sau false

Potrivvit OMS, există câteva strategii care ne ajută în această perioadă să navigăm prin apele tulburi ale infodemiei:

  1. Evaluați sursa: cine a share-uit informația cu dumneavoastră și mai ales de unde a obținut acea informație? Chiar dacă este vorba de prieteni sau de membri ai familiei, tot va trebui să verificați sursa acelor informații.
  2. Încercați să citiți dincolo de titluri. De exemplu, titlurile pot fi create intenționat pentru a fi senzaționale sau pentru a crea senzație.
  3. Identificați autorul: căutați în mediul online numele autorului acelui articol, pentru a vedea dacă este vorba despre o persoană reală sau credibilă.
  4. Verificați data: articolul pe care îl citiți este la zi și este relevant pentru evenimentele actuale? Are un titlu, o imagine sau o statistică ce este folosit/ă, dar scoasă din context?
  5. Examinați dovezile care susțin acel articol sau informație – știrile sau articolele credibile își bazează ideile prezentate pe fapte, pe dovezi/
  6. Verificați-vă simpatiile și părtinirile – Când citiți, gândiți-vă la faptul că propriile dumneavoastră preferințe și părtiniri vă pot afecta judecata asupra a ceea ce este sau nu veridic (demn de crezare).
  7. Apelați la instrumente care verifică faptele și informațiile – Cel mai bine ar fi să consultați organizațiile de încredere care verifică faptele prezentate în articole, cum ar fi International Fact-Checking Network și outleturi media care se axează pe combaterea informațiilor greșite și false.

Informația se răspândește ca un virus. La fel se răspândesc și informațiile false, atrage atenția OMS prin intermediul infograficelor sale.

Ce face în prezent OMS

Organizația Mondială a Sănătății a dezvoltat anumite recomandări pentru a ajuta liderii, guvernele și sectorul privat să înțeleagă unele dintre măsurile care pot fi luate pentru a ține sub control infodemia. OMS lucrează îndeaproape cu peste 50 de companii digitale și platforme de social media, inclusiv Facebook, Twitter, LinkedIn, Google, WhatsApp și YouTube pentru a se asigura că mesajele de la surse oficiale apar primele atunci când oamenii caută pe internet informații referitoare la COVID-19. Mai multe despre combaterea infodemiei puteți citi aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe