Newsflash
Internaționale

OMS: Centru Global dedicat Medicinei Tradiționale, lansat în 2 aprilie în India

de Florentina Ionescu - mar. 29 2022
OMS: Centru Global dedicat Medicinei Tradiționale, lansat în 2 aprilie în India

Organizația Mondială a Sănătății pune bazele Centrului Global pentru Medicină Tradițională în India.

Scopul principal al acestui demers este de a maximiza potențialul medicinei tradiționale prin intermediul științei și tehnologiilor moderne, se arată într-un comunicat de presă al OMS. 

centru global pentru medicina traditionala OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Guvernul Indiei au semnat în 25 martie o înțelegere prin care se pun bazele Centrului Global al OMS pentru Medicina Tradițională. Acest centru global, susținut printr-o investiție de 250 de milioane de dolari de la Guvernul Indiei, are scopul de a scoate la iveală potențiala medicină tradițională din întreaga lume prin intermediul științei moderne și prin intermediul tehnologiilor de ultimă generație, pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor și a întregii planete.

Se estimează, arată sursa menționată, că aproape 80% din populația lumii folosește medicina tradițională. Până la această dată, 170 de țări dintre cele 194 de state membre ale OMS au raportat că folosesc medicina tradițională, iar guvernele din aceste țări au cerut sprijinul OMS pentru a crea un volum uriaș de dovezi științifice de încredere și de informații certe cu privire la practicile și produsele utilizate în medicina tradițională.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis că este recunoscător Guvernului Indiei pentru sprijinul său.

Sumă de cunoștințe

Termenul de „medicină tradițională” descrie totalul cunoștințelor, abilităților și practicilor indigene, iar diferitele culturi le-au folosit de-a lungul timpului pentru a menține sănătatea oamenilor și pentru a preveni, diagnostica și trata bolile în ceea ce privește sănătatea fizică, cât și cea mintală.

Medicina tradițională include practici străvechi, cum ar fi acupunctura, medicina ayurvedică și amestecurile din plante, precum și medicamentele moderne, arată OMS.

Dar astăzi, sistemele naționale de sănătate și strategiile naționale din domeniul sănătății nu integrează pe deplin milioanele de lucrători din domeniul medicinei tradiționale, cursurile acreditate, unitățile sanitare din acest domeniu.

Prezentă și în lumea modernă

Medicina tradițională este, totodată, tot mai mult scoasă în evidență în domeniul științei moderne, arată OMS.

Aproape 40% dintre produsele farmaceutice aprobate care sunt în folosință în prezent derivă din substanțe naturale, ceea ce scoate în evidență importanța vitală a conservării biodiversității și a sustenabilității. De exemplu, descoperirea aspirinei a beneficiat de pe urma formulelor din medicina tradițională ce presupuneau folosirea scoarței de salcie; pilula contraceptivă a fost dezvoltată din rădăcinile ignamei sălbatice; tratamentele pentru cancer la copii s-au bazat pe o specie de plantă cu flori numită Catharanthus roseus, cunoscută popular ca brebenocul de Madagascar sau brebenocul trandafiriu. 

OMS: Ziua Mondială a Auzului este marcată la începutul lunii martie 

De-a lungul timpului s-a înregistrat o modernizare rapidă a modului în care medicina tradițională și produsele ei au fost studiate. De exemplu, inteligența artificială este acum folosită pentru a descoperi dovezile și tendințele în medicina tradițională și pentru a face screeningul produselor naturale pentru a se descoperi proprietățile farmacocinetice. 

OMS și Bayer, acord în domeniul bolilor tropicale 

Noul centru al OMS va avea sediul în Jamnagar, Gujarat, în India. În vreme ce Jamnagar va servi pe post de hub, noul centru este destinat să implice și să beneficieze de pe urma lui toate regiunile lumii.

Lansarea noului centru global al OMS pentru medicina tradițională, în Jamnagar, Gujarat, în India, va avea loc în 2 aprilie a.c. Mai multe detalii despre această inițiativă găsiți pe site-ul OMS, aici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe