Newsflash
Internaționale

OMS a prezentat prima strategie globală împotriva meningitei

de L. Budin - sept. 29 2021
OMS a prezentat prima strategie globală împotriva meningitei

Strategia Organizației Mondiale a Sănătății are scopul de a elimina, până în 2030, epidemiile de meningită bacteriană. Acestea ucid în fiecare an aproximativ 250.000 de persoane în întreaga lume.

Pentru a realiza acest obiectiv, OMS, în colaborare cu partenerii săi, a elaborat o foaie de parcurs, al cărei obiectiv este ca până în 2030 să elimine epidemiile de meningită bacteriană - cea mai mortală formă de boală -, să scadă la jumătate numărul de cazuri și să reducă decesele cu 70%, informează agenția AFP, preluată de Agerpres.

meningita

Strategia ar putea salva peste 200.000 de vieţi pe an și ar reduce dramatic dizabilităţile cauzate de boală.

Oriunde loveşte, meningita poate fi fatală şi debilitantă; evoluează rapid, are grave consecinţe asupra sănătăţii şi economiei şi în plan social şi duce la focare epidemice devastatoare. (...) Este timpul să punem capăt meningitei în toată lumea. Pentru a face acest lucru, trebuie urgent să extindem accesul la instrumentele existente şi în special la vaccinuri; să se efectueze noi cercetări şi să se inoveze pentru a preveni, detecta şi trata diferitele cauze ale bolii”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.

Foaia de parcurs este rezultatul primei rezoluţii privind meningita adoptate de ţările membre ale OMS, în 2020, boala fiind plasată „în fruntea priorităţilor globale de sănătate publică”.

Meningita bacteriană ucide o persoană infectată din zece - în majoritate copii şi tineri - şi una din cinci persoane afectate suferă de o dizabilitate pe termen lung, inclusiv tulburări cognitive, pierderea auzului sau a vederii.

Mai multe vaccinuri protejează împotriva meningitei, inclusiv vaccinurile antimeningococice, vaccinul antihaemophilus influenzae tip B (HiB) şi vaccinurile pneumococice. Cu toate acestea, nu toate comunităţile au acces la ele. Există cercetări în curs, pentru se a dezvolta noi vaccinuri împotriva meningitei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe