Newsflash
Internaționale

Omiterea mamografiei crește riscul de deces din cauza cancerului de sân

de Florentina Ionescu - mar. 4 2021
Omiterea mamografiei crește riscul de deces din cauza cancerului de sân

Mamografia efectuată în mod regulat, ca parte din screeningul pentru cancerul mamar, reduce substanțial riscul de deces din cauza acestei forme de cancer.

Aceasta este concluzia unui studiu amplu, realizat cu peste jumătate de milion de femei, publicat recent în jurnalul „Radiology”. 

studiu mamografie risc de deces cancer mamar

Cercetătorii au spus că femeile care au omis chiar și o singură programare la mamografie înainte de diagnosticul de cancer de sân se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de a muri de pe urma acelui cancer, scrie medicalxpress.com. În ciuda eficacității binestabilite a mamografiei, din păcate multe femei nu participă la examinările recomandate.

În acest studiu nou, condus de dr. László Tabár, de la Falun Central Hospital din Falun, Suedia, finanțat de American Cancer Society, o echipă multinațională de cercetători a analizat în detaliu participarea la screeningul pentru cancerul mamar, pentru a rafina estimările în ceea ce privește riscul de mortalitate prin această boală.

Cercetătorii au analizat datele obținute de la peste 550.000 de femei eligibile pentru mamografi în nouă zone geografice suedeze, între anii 1992 și 2016. Femeile au fost împărțite în grupuri, pe baza participării lor la două dintre cele mai recente mamografii programate, anterior unui diagnostic de cancer.

Femeile care au participat la ambele ședințe de screening prin mamografie înainte de diagnostic au fost identificate ca fiind participanți în serie, pe când cele care nu au participat la niciuna dintre mamografii au fost incluse în categoria participanți non-serie.

Analiza a arătat că participarea la două dintre cele mai recente examinări de tipul mamografiei înainte de un diagnostic de cancer la sân oferă o protecție sporită împotriva decesului prin cancer mamar decât dacă femeia ar merge la o singură examinare sau la niciuna dintre programările pentru mamografie, potrivit sursei citate.

Incidența de cancere mamare care s-au dovedit a fi fatale în decurs de 10 ani de la diagnostic a fost cu 50% mai scăzută pentru participanții în serie decât femeile din categoria participanților non-serie. Comparativ cu femeile care au ajuns să facă doar o mamografie dintre cele două programate pentru screening, studiul a arătat că femeile care au efectuat ambele mamografii au avut o reducere cu 29% în ce privește mortalitatea prin cancerul de sân.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe