Newsflash
Internaționale

Olanda: Dezinfectanții din spațiile publice nu se ridică la standarde

de Florentina Ionescu - iun. 25 2020
Olanda: Dezinfectanții din spațiile publice nu se ridică la standarde

Potrivit unui raport al autorităților din domeniul sănătății publice, dezinfectanții pentru mâini plasați în spațiile publice nu conțin suficient alcool pe cât ar trebui.

Un raport recent arată că dezinfectanții pentru mâini oferiți în magazine, școli, grădinițe și în alte spații publice nu sunt toți la fel de eficienți în ceea ce privește scăderea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

dezinfectanti olanda fara alcool suficient

Potrivit RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, o instituție care înseamnă Institutul Național pentru Sănătate și Mediu, „National Institute for Health and Environment”), echivalentul INSP de la noi din țară, gelurile dezinfectante trebuie să conțină cel puțin 70% alcool pentru a ucide coronavirusul.

Dar o proporție semnificativă a gelurilor dezinfectante pentru mâini oferite în unele spații publice din Olanda nu respectă această cerință, scrie nltimes.nl, după ce un laborator de specialitate, NedLab a testat dezinfectanții din spațiile publice.

Dintre cele 21 de produse dezinfectante pentru mâini care au fost testate, sursa citată arată că cinci nu conțineau suficient alcool pentru a fi eficiente împotriva noului coronavirus. De exemplu, un dezinfectant pentru mâini oferit la o instituție din Noord-Brabant conținea doar apă.

O grădiniță din Breda oferea geluri dezinfectante cu doar 3% alcool, mai scrie sursa citată. Cercetătorii au descoperit că lipseau gelurile dezinfectante pentru mâini din alte locuri publice, cum ar fi un centru de optică medicală și o distilerie.

Potrivit autorităților olandeze din domeniul sănătății publice, igiena corespunzătoare a mâinilor este extrem de importantă în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus. Însă potrivit unui medic care cercetează în prezent prevenirea infecției cu SARS-CoV-2, dezinfectanții pentru mâini din toate spațiile publice din această țară ar putea avea efectul opus.

„Acele dispensere din spațiile publice sunt mai degrabă o sursă de contaminare decât un aliat. Există atât de mulți oameni care nu își dezinfectează mâinile potrivit regulilor în vigoare”, a declarat Mieke Waltmans, de la Erasmus University Medical Center.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe