Newsflash
Internaționale

Oamenii de știință americani au creat celule pentru tratarea diabetului

de Dorina Novac - aug. 20 2020
Oamenii de știință americani au creat celule pentru tratarea diabetului

O echipă de cercetători de la Institutul Salk din California a creat primele grupuri de celule pancreatice care produc insulină. Acestea pot fi folosite pentru a trata diabetul de tip 1.

Folosind tehnologia celulelor stem, oamenii de știință au creat primele grupuri de celule pancreatice producătoare de insulină. Efectul lor a fost testat cu succes pe șoarecii cu diabet zaharat, scrie RIANovosti.

„Majoritatea diabeticilor de tip 1 sunt copii și adolescenți. Această boală, însă, este greu de gestionat cu medicamente”, a declarat liderul echipei de cercetare, Ronald Evans, într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat că speră ca medicina regenerativă, în combinație cu ecranarea imunitară, să poată face o diferență reală în domeniu, prin înlocuirea celulelor deteriorate cu grupuri de celule umane create în laborator, asemănătoare insulelor și care produc cantitatea necesară de insulină.  

trtament diabet tip 1
Sursă imagine: ria.ru

 

Potrivit sursei citate, diabetul de tip 1 este o boală cronică dificil de gestionat, chiar și cu dispozitive automate care furnizează insulină pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Timp de zeci de ani, cercetătorii au căutat o modalitate de a înlocui celulele pancreatice pierdute.

Astfel, soluția ar fi transplanturile de insule beta pancreatice – grupuri de celule care produc insulină și alți hormoni. Dar aceasta presupune ca pacienții să ia medicamente imunosupresoare pe toată durata vieții, ceea ce prezintă riscuri grave.

Autorii studiului remarcă faptul că este nevoie de mai multe cercetări suplimentare înainte ca sistemul de celule pancreatice să poată intra în studii clinice. 

În special, organoidele transplantate trebuie testate la șoareci pentru perioade mai mari de timp, pentru a confirma efectele sunt de lungă durată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe