Newsflash
Internaționale

O treime dintre cei vindecați de COVID-19 revin în spital în următoarele 140 de zile

de Dorina Novac - ian. 18 2021
O treime dintre cei vindecați de COVID-19 revin în spital în următoarele 140 de zile

Aproape o treime dintre pacienții care s-au vindecat de COVID-19 după o formă mai gravă ajung înapoi la spital în următoarele cinci luni, iar unul din opt moare, potrivit unui studiu britanic.

Un studiu realizat de Universitatea Leicester și de Oficiul Național pentru Statistică (ONS) arată că dintre 47.780 de persoane externate în primul val, 29,4% s-au întors în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% din total au murit, scrie DailyMail.

studiu britanic
Sursă imagine: DailyMail

„Raportul cercetărilor arată că efectele devastatoare pe termen lung ale coronavirusului pot determina numeroși supraviețuitori să dezvolte probleme cardiace, diabet și afecțiuni cronice la ficat și la rinichi”, transmite sursa citată.

Kamlesh Khunti, autorul studiului și profesor în domeniul diabetului și medicinii vasculare la Universitatea Leicester a declarat pentru Telegraph că acesta este cel mai mare studiu în rândul persoanelor externate din spital după ce fuseseră internate cu COVID-19.

„Se pare că oamenii pleacă acasă, au efecte pe termen lung. Ulterior se întorc în spital și mor. Vedem că aproape 30% sunt reinternați. Cifrele sunt foarte mari”, a subliniat profesorul Khunti.

Acesta a mai spus că echipa de cercetători a fost surprinsă să descopere că mulți pacienți se întorceau la spital cu un nou diagnostic, iar unii au dezvoltat complicații suplimentare.

„Nu știm dacă este din cauză că COVID-19 distruge celule beta care produc insulină și faci diabet de tip unu, sau pentru că produce rezistență la insulină și faci tipul doi, dar observăm aceste diagnostice surprinzătoare de diabet”, a adăugat autorul studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe