Newsflash
Internaționale

O treime din pădurea amazoniană, degradată de activitatea umană şi secetă

de L. Budin - ian. 30 2023
O treime din pădurea amazoniană, degradată de activitatea umană şi secetă

Specialiștii brazilieni și cei din SUA fac un apel pentru adoptarea unor legi care să protejeze acest ecosistem vital aflat în pericol.

O treime din pădurea amazoniană este degradată de activitatea umană şi secetă, se arată într-un studiu publicat în revista Science, citat de AFP și Agerpres. Pagubele provocate acestei păduri tropicale care se întinde în teritorii deţinute de nouă ţări sunt semnificativ mai mari decât cele observate în trecut, au anunţat cercetătorii de la Universitatea de Stat Campinas din Brazilia.

padure-amazon

În studiul lor, experţii brazilieni au analizat consecinţele generate de incendii, exploatări forestiere, secetă, precum şi schimbările care au afectat habitatele de la liziera pădurii.

Aceste fenomene au 2,5 milioane de km2, adică 38% din pădurile ce compun ecosistemul amazonian.

Seceta extremă a devenit tot mai frecventă în Amazonia din cauza evoluţiei modurilor de exploatare a solului şi din cauza schimbărilor climatice induse de către oameni, care afectează mortalitatea copacilor, numărul de incendii şi emisiile de carbon din atmosferă”, au declarat cercetătorii brazilieni.

Incendiile de pădure s-au intensificat în timpul anilor cu secetă – iar fenomenul va căpăta amploare în viitor.

Cercetătorii de la Universitatea Lafayette din statul american Louisiana şi de la alte instituţii au lansat un apel la acţiune, într-un studiu separat, despre consecinţele activităţii umane asupra ecosistemului amazonian.

Schimbările au loc mult prea repede pentru ca speciile amazoniene, populaţiile şi ecosistemele să se poată adapta”, au declarat specialiștii americani.

Legile pentru evitarea celor mai grave consecinţe ar trebui imediat promulgate.

Pierderea Amazoniei ar însemna pierderea biosferei”, au subliniat cercetătorii.

Apele Române amplasează pe râuri şapte sisteme de colectare a PET-urilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe