Newsflash
Internaționale

O tehnologie bazată pe ultrasonografie ar putea calma simptomele bolii Parkinson

de Florentina Ionescu - dec. 3 2019
O tehnologie bazată pe ultrasonografie ar putea calma simptomele bolii Parkinson

Un studiu nou arată că undele minim invazive ale ultrasonografiei ar putea îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care suferă de boala Parkinson.

Studiul acesta, potrivit Medical News Today, a implicat o procedură minim invazivă care oferă beneficii semnificative în comparație cu unele tratamente care prezintă riscuri mai mari. Cercetarea a fost condusă de dr. Federico Bruno, medic radiolog de la Universitatea L'Aquila din Italia. Procedura folosește o tehnologie numită MrgFUS, o ultrasonografie ghidată prin rezonanță magnetică nucleară, care funcționează prin ghidarea ultrasunetelor pentru a eradica o mică parte din talamus, în creier.

boala parkinson tremor

Deși o procedură intitulată stimulare cerebrală profundă s-a dovedit a avea succes la unii pacienți, aceasta prezintă potențiale riscuri (hemoragii și infecții). Pe de altă parte, MrgFUS nu necesită incizie și are mai puține riscuri inerente.

Dispozitivul cu această tehnologie funcționează prin calmarea tremorului de pe partea opusă a corpului față de punctul unde se efectuează tratamentul. De exemplu, tremorul de pe partea dreaptă a corpului răspunde la tratamentul de pe partea stângă a creierului.

Rezultate excelente

Studiul a implicat 39 de participanți, cu vârsta medie de 64,5 ani. Toți oamenii aveau ca simptom debilitant tremorul și nu au răspuns la alte tratamente. Dintre cei 39 de pacienți, 21 aveau boala Parkinson, iar 18 aveau tremor esențial. Toți participanții aveau simptome de peste 10 ani, în medie.

Rezultatele studiului sunt foarte promițătoare, la aproape întregul grup – 37 din 39 – s-au observat rezultate „substanțiale și imediate” în ceea ce privește tremorul.

Procedura are mai multe avantaje în ceea ce privește riscurile implicate și cât de repede a funcționat tratamentul. Un avantaj ar fi efectul imediat pe care îl are acest tratament, în comparație cu stimularea cerebrală profundă. În plus, tratamentul cu MrgFUS necesită o perioadă mai scurtă de spitalizare și este în general o procedură bine tolerată de cei mai fragili pacienți, spune dr. Federico Bruno.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe