Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

O singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca oferă protecție substanțială vârstnicilor

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 25 iunie 2021, ora 12:02

Un studiu recent arată că o singură doză din serul produs de Pfizer sau de AstraZeneca ar putea oferi o protecție substanțială adulților cu vârste înaintate din centrele de îngrijire pentru seniori.

Un studiu nou, care urmează să fie prezentat la ediția de anul acesta a Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID - European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases), între 9 și 12 iulie, arată că pentru adulții din centrele de îngrijire pe termen lung (cu vârste de 65 de ani și peste) o doză din vaccinul Pfizer ori din vaccinul de la AstraZeneca împotriva COVID-19 oferă o protecție de aproximativ 60% împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, scrie medicalxpress.com

protectie oferita de vaccin covid-19 varstnici o singura doza

Studiul a fost publicat săptămâna aceasta în „The Lancet Infectious Diseases” și este condus de dr. Madhumita Shrotri și de dr. Laura Shallcross, de la UCL Institute of Health Informatics, University College London, din Marea Britanie, și de colegii lor.

Pentru a obține date reale asupra eficacității acestor vaccinuri anti-COVID (Pfizer și AstraZeneca) în centrele de îngrijire a bătrânilor, autorii cercetării au folosit date din studiul VIVALDI, un studiu încă în desfășurare, care a început în iunie 2020, pentru a investiga transmiterea SARS-CoV-2 în centrele de bătrâni din Anglia care oferă servicii rezidențiale sau de îngrijire pentru adulții cu vârsta de 65 de ani și peste.

Analiza a inclus 10.412 de rezidenți din centrele de bătrâni cu vârste de 65 de ani și peste, din 310 centre, cu o vârstă medie de 86 de ani, dintre care 70% erau femei, iar 1.155 de vârstnici aveau dovezi ale unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2. Un total de 9.160 de rezidenți din aceste centre au primit cel puțin o doză de vaccin în perioada studiului, dintre care 6138 au primit serul AstraZeneca, iar 3022 au primit serul produs de Pfizer.

Între 8 decembrie 2020 și 15 martie 2021, au fost efectuate 36.352 de teste PCR, iar 1335 de infecții au fost detectate la vârstnicii din centre: 713 erau persoane nevaccinate, iar 612 erau rezidenți din centre care fuseseră vaccinați anti-COVID.

Riscul de infecție a fost cu 56% mai mic în cazul vârstnicilor vaccinați, după 28 până la 34 de zile, și cu 63% mai mic la o perioadă de 35-48 de zile de la vaccinare. Efectele similare la 35-48 de zile de la vaccinare au fost observate în cazul vaccinului produs de AstraZeneca (o reducere cu 68% a riscului de infecție) și în cazul vaccinului produs de Pfizer (un risc redus cu 65%), mai arată sursa citată.

„O vaccinare cu o singură doză, fie cu serul AstraZeneca, fie cu vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer reduce riscul de SARS-CoV-2 la persoanele vârstnice internate în centrele de îngrijire pe termen lung. Rezultatele noastre sugerează că vaccinarea are și un efect asupra transmisibilității SARS-CoV-2, prin reducerea numărului total de infecții în rândul rezidenților din aceste centre, precum și în cazul contagiozității lor. Efectul protector al unei vaccinări cu o singură doză este evident începând de la 4 săptămâni până la cel puțin 7 săptămâni de la vaccinare”, au scris autorii studiului.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: doza unica vaccinare astrazeneca vaccin pfizer eficacitate vaccin covid vaccin covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.