Newsflash
Internaționale

O recuperare rapidă după COVID-19 ar putea indica imunitate pe termen lung

de Florentina Ionescu - nov. 9 2020
O recuperare rapidă după COVID-19 ar putea indica imunitate pe termen lung

Cercetătorii au descoperit recent că persoanele care s-au recuperat repede după COVID-19 au continuat să aibă anticorpi împotriva SARS-CoV-2 mai multe luni.

Oamenii de știință investighează mai multe aspecte referitoare la imunitatea la SARS-CoV-2, inclusiv cât durează protecția după infecția cu coronavvirus după ce pacientul s-a vindecat.

Potrivit www.medicalnewstoday.com, un indicator extrem de important al imunității la orice boală virală este prezența anticorpilor specifici la virus. În cazul SARS-CoV-2 există dovezi care se contrazic în ceea ce privește protecția pe termen lung după vindecarea pacientului în urma infecției COVID-19. Pentru a clarifica lucrurile în această privință, cercetătorii au încercat să măsoare anticorpii virali într-un grup de voluntari care au avut COVID-19.

spital modular covid pipera anunt gabriela firea

Astfel, cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston au condus acest studiu nou, iar rezultatele sale au apărut în „Cell”. Oamenii de știință au examinat probele de sânge și celulele de la persoanele care s-au vindecat după ce au avut o formă ușoară spre moderată de COVID-19.

Deși cei mai mulți indivizi au avut un declin în ceea ce privește anticorpii anti-SARS-CoV-2, un grup mic de persoane a reținut în organism anticorpii împotriva acestui virus pe o perioadă de mai multe luni.

Potrivit sursei citate, echipa de cercetători a recrutat 92 de persoane din zona Bostonului, care s-au vindecat după COVID-19 între lunile martie și iunie. Au fost recoltate probe de sânge atunci când simptomele au dispărut, ar după această recoltare, s-au făcut teste repetate de sânge, în fiecare lună.

După ce au măsurat anticorpii specifici la virus, adică IgG, pe o perioadă de 3-4 luni, cercetătorii au descoperit că, deși cele mai multe persoane prezentau un declin în privința acestor markeri ai imunității, 20% dintre voluntari au avut o producție susținută sau chiar o producție sporită de anticorpi antivirali în acel interval de timp.

Participanții care au avut acești anticorpi au avut o durată mai scurtă a simptomelor de COVID-19, în medie de 10 zile, în comparație cu persoanele care au avut o perioadă mai lungă a activității bolii (de aproximativ 16 zile).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe