Acasă » ACTUALITATE » Internaționale
O persoană din zece care a avut COVID prezintă simptome şi după 12 săptămâni

Una din zece persoane care a suferit de COVID-19 prezintă simptome și după 12 săptămâni de la boală, informează Organizația Mondială a Sănătății.
Observatorul European pentru Sisteme si Politici de Sănătate a prezentat un raport asupra bolii COVID-19 de lungă durată care arată că aproape un sfert dintre bolnavi continuă să prezinte simptome și la o lună după ce au trecut prin boală.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste simptome ale bolii sunt numite „ long COVID” (cu sensul de COVID-19 de lungă durată sau cu efecte de lungă durată) sau post-COVID-19.
„COVID-19 a provocat o mulțime de suferințe în rândul oamenilor din întreaga regiune de aceea COVID de lungă durată este o sursă suplimentară de îngrijorare. (...) Este important ca pacienții care raportează simptome ale COVID pe termen lung să fie o parte integrantă a a luptei comune împotriva COVID-19, pentru a atenua unele dintre efectele pe termen lung ale pandemiei”, a precizat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
Accesul la asistență medicală
Asociațiile de pacienți și persoanele care trăiesc cu COVID pe termen lung solicită să se recunoască gama largă de consecințe (fie că sunt medicale, psihologice sau sociale) și ca toți profesioniștii din domeniul sănătății să fie mai bine informați despre această boală.
„Prezența tot mai mare a comunităților online de pacienți, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății, arată rolul important pe care îl joacă în generarea și schimbul de cunoștințe și informații, în sprijinul reciproc și în susținerea îngrijirii adecvate”, transmite OMS.
Organizația Mondială a Sănătății subliniază că nu este încă pe deplin înțeles ce este COVID de lungă durată, dar un număr semnificativ de persoane raportează simptome persistente după 12 săptămâni de la testare.
Citește și: Ce este „long COVID” și cum se manifestă
Se știe faptul că sindromul post-COVID se manifestă în special printr-o serie de simptome cum ar fi oboseala severă, risc înalt de afecțiuni cardiace, pulmonare și cerebrale.
Statisticile disponibile indică faptul că aproximativ un sfert dintre pacienții cu COVID-19 prezintă încă simptome după patru - cinci săptămâni după testarea pozitivă, iar aproximativ unul din zece încă prezintă simptome ale bolii după 12 săptămâni.
Toate acestea pot afecta foarte mult capacitatea unei persoane de a lucra și de a se bucura de o bună calitate a vieții.