Newsflash
Internaționale

O nouă terapie genică aplicată la copii

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 23 2021
O nouă terapie genică aplicată la copii

O nouă metodă de tratament a fost implementată pentru copiii diagnosticaţi cu o afecţiune genetică extrem de rară – deficitul de AADC, aromatic L-amino acid decarboxylaze, deficit în sinteza dopaminei și serotoninei – cu afectarea dezvoltării.

        Un studiu efectuat de cercetătorii de la Ohio State University Wexner Medical Center și Ohio State University College of Medicine, publicat în Nature Communications, evidenţiază rezultatele aplicării unei noi terapii genice.

        La nivel mondial, au fost raportate doar 135 de cazuri de copii care prezintă acest deficit enzimatic implicat în sinteza dopaminei la nivelul sistemului nervos central. Deficitul acestei enzime cauzează afectarea controlului muscular, acești copii nefiind capabili să își ţină capul. De asemenea, ei prezintă crize oculogire cu durată de câteva ore, asemănătoare crizelor epileptice.

        Terapia genică ţintită aplicată la copii cu vârste între 4 și 9 ani a constat în administrarea unei infuzii cu un vector viral, în ritm extrem de lent, timp în care chirurgii au monitorizat răspândirea acesteia la nivel cerebral, utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică real time. Rezultatele terapiei au fost spectaculoase: îmbunătăţirea semnificativă a simptomelor, îmbunătăţirea funcţiei motorii și a calităţii vieţii.

 


Notă autor:

https://www.nature.com/articles/s41467-021-24524-8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe